Lapsi ei vaadi ihmeitä – aikuisen tietoinen läsnäolo riittää - Mielipide | HS.fi

Lapsi ei vaadi ihmeitä – aikuisen tietoinen läsnäolo riittää

Lapsen tarve tulla huomatuksi ei ole hävinnyt minnekään.

9.6. 2:00

Nimimerkki Leikkipuiston ilmainen hoitotäti (HS Mielipide 6.6.) ilmaisi väsymyksensä ja huolensa lapsista, jotka jäävät vaille vanhempiensa huomiota. Toisaalta aikuinen, joka jaksaa keskittyä lasten leikkeihin, vetää pieniä puoleensa kuin hunaja kärpäsiä.

Ilmeisesti vanhemmat kuvittelevat, että lapsi nauttii vapaudesta leikkiä yksin ja samalla aikuiset saavat seurustelu- ja hengähdystauon some-hetkestä puhumattakaan. Aikuiset eivät kuitenkaan tiedä, mitä menettävät. Osallistuminen lasten leikkeihin avaa sekä aikuiselle että lapselle uuden maailman. Yhteisessä touhuilussa suhde syvenee ennestään ja lapsi kehittyy.

Kehityspsykologi Lev Vygotskyn mukaan leikkiessään lapsi toimii omalla lähikehitysvyöhykkeellään, mikä vie kognitiivista kehitystä eteenpäin. Aikuisen tehtävä on saattaa lapsi tälle vyöhykkeelle. Tämä ei tarkoita pelleilyyn alentumista tai uusien ihmeellisten leikkien keksimistä. Tietoinen läsnäolo riittää. Aikuisen tulee kannatella leikkiä ja auttaa löytämään siihen uusia ulottuvuuksia.

Ennen kaikkea hiekkakakun taputtelu yhdessä merkitsee lapselle välittämistä ja rakkautta.

Maailma on muuttunut, ja sen seurauksena vanhemmuuden roolikin koetaan kenties erilaiseksi. Lapsen tarve tulla huomatuksi ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään.

Ennen tietokoneita ja kännyköitä lapset istuivat Hesarin päälle tai seistä töröttivät television edessä, jos vanhempi heidän mielestään ei ollut henkisesti läsnä heidän toimissaan. Nyt tämä ei enää onnistu. Lapsi ei mahdu aikuisen ja läppärin tai kännykän väliin.

Anu Kyyhkynen

erityisopettaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide