Hygieniatuotteet voidaan korvata osana toimeentulotukea - Mielipide | HS.fi

Hygieniatuotteet voidaan korvata osana toimeentulotukea

Ehdotin kankaisten kuukautissuojien teon opettamista kouluissa osana nyky-yhteiskunnan yleistynyttä viherajattelua.

11.6. 2:00

Viittaan Helsingin kaupunginvaltuuston keskusteluun aloitteesta maksuttomien kuukautissuojien jakamisesta koulujen kautta. Puheenvuoroni nostettiin keskustelun keskiöön (HS Kaupunki 3.6. ja HS Mielipide 10.6.), ja haluan oikaista kirjoittelua osaltani.

Ehdotin kankaisten kuukautissuojien teon opettamista kouluissa osana nyky-yhteiskunnan yleistynyttä viherajattelua. Vähentäväthän kestositeet ja esimerkiksi vauvojen kestovaipat myös maailman jätekuormaa. Kyseisiä tuotteita on saatavilla, tosin brändättyyn hintaan, joistakin terveystuote- ja vauvatarvikeliikkeistä. Puheenvuoroani pidettiin loukkaavana.

Toiseksi kuukautissuojien jakamisella ei poisteta perheiden vähätuloisuutta, ja jo nyt hygieniatuotteet voidaan korvata osana toimeentulotukea esimerkiksi myöntämällä ostokuponkeja. Tämä vähentää myös nuoren taloudellista leimautumista. Lisäksi koulujen terveydenhoitajilta saa jo nyt tarvittaessa suojia.

Kolmanneksi kuukautisvälineiden hankkiminen vaatii kilpailuttamisen, varastoinnin, jakelun sekä jakajan, mikä aiheuttaa lisäkuluja sekä opetustoimelle että hallinnolle. Myös helsinkiläisissä kouluissa opiskelevat ulkopaikkakuntalaiset saavat yksilölliset kuukautissuojat tämän päätöksen seurauksena.

Tämä kaikki on rahana pois esimerkiksi pienituloisten vanhusten hinnakkaista virtsankarkailusuojista, joiden korvaajia monet vaivasta kärsivät tekevät nyt kankaasta ja käsipaperista voidakseen vähentää vaippojen hankintakuluja ja päästäkseen ulos kodistaan. Siihen pakottamista minun arvomaailmassani kutsutaan loukkaavaksi.

Arja Karhuvaara

kaupunginvaltuutettu (kok), Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide