Oireilevan nuoren tilanne on syytä kartoittaa perusteellisesti - Mielipide | HS.fi

Oireilevan nuoren tilanne on syytä kartoittaa perusteellisesti

Jokaisella nuorella on oma yksilöllinen todellisuutensa.

23.7. 2:00

Riina Ståhlbergin ja Arja Kukkosen kirjoitus ”Oireilevan nuoren tulee saada konkreettista apua nopeasti” houkutteli lukemaan (HS Mielipide 19.7.). Juuri nopeasti ja oikea-aikaisesti apua olisi saatava.

Arkihavaintojen pohjalta voi nähdä, että nuoret ovat – kuten ovat aina olleetkin – hyvin epähomogeeninen joukko. Muun muassa perhe, opettajat, kaverit, harrastukset, vastuut, lähipiirin asenteet ja tavat vaikuttavat eri tavoin eri yksilöihin. Nuorella on oma yksilöllinen todellisuutensa.

Kirjoittajat tuovat esille tarvittavien asiantuntijoiden moninaisuuden ja kantavat huolta resurssien riittävyydestä.

Varmaan on niin, että kaikki luetellut ammattiryhmät (kuten psykologit, kuraattorit ja terveydenhoitajat) ovat tarpeen. Voisi kuitenkin ajatella, että olisi tarpeen mennä aluksi ”syvyyssuunnassa” nuoren todellisuuteen sisälle.

Kriittisin vaihe kaikissa avuntarvetilanteissa on alkutilanne. Nuoren todellinen tilanne tulisi selvittää tehokkaalla otteella ja rohkeasti. Tämä vaihe voisi sisältää tarvittaessa kotikäyntejä sekä keskusteluja perheen, omaisten ja kavereiden kanssa. Taustan kerännyt henkilö voisi sitten tuoda aineiston moniammatilliseen ryhmään, jossa nähtäisiin avun tarve ja oikeat toimet käynnistettäisiin heti. Nuori itse vakuuttuisi, että hänen suhteensa ollaan tosissaan.

Tämä malli konkretisoisi toimia, vähentäisi avuntarvitsijan pallottelua asiantuntijalta toiselle ja nopeuttaisi avun saantia. Nopea toiminta vähentäisi ratkaisevasti myös asiantuntijaresurssien tiheästä vaihtuvuudesta johtuvia tyhjäkäyntivaiheita.

Avuntarvitsijan tarpeista lähtevä toimintamalli on ensisijainen, ja resurssilisäyksiä on tehtävä tämän tarpeen mukaan.

Osmo Nieminen

Lempäälä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide