Joukkoliikenteeseen tarvitaan lisää pyöräpaikkoja - Mielipide | HS.fi

Joukkoliikenteeseen tarvitaan lisää pyöräpaikkoja

Pyöräpaikan saaminen junaan on ollut tänä kesänä selvästi edelliskesiä hankalampaa.

IC-juna Helsingin päärautatieasemalla.

20.7. 15:30

Palasin vastikään viikon pyörämatkalta Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta. Teillä oli iloisia polkijoita – nuoria, vanhoja ja lapsiperheitä – enemmän kuin koskaan ennen.

Maarit Kari osui naulan kantaan vaatiessaan pyörämatkailijoille parempia palveluja (HS Mielipide 19.7.)

Matkani varrella tapasin suuren joukon pääkaupunkiseudulla asuvia pyöräretkeläisiä. Hyvin monilla oli ollut vaikeuksia saada polkupyöräpaikka junaan. Pendolino ei ota pyöriä kyytiin, ja IC-junien muutamat pyöräpaikat eivät riitä alkuunkaan. Helsingin ja Turun välillä tiheään liikennöivä Onnibussi ei kuljeta polkupyöriä lainkaan.

Jokakesäisillä pitkän matkan pyörämatkoillani olen yhdistänyt polkemisen ja junamatkat. Näin olen voinut välttää liikenteellisesti hankalia ja maisemiltaan yksitoikkoisia tieosuuksia. Tänä kesänä pyöräpaikan saaminen on kuitenkin ollut selvästi vaikeampaa kuin ennen.

Olisiko VR:n mahdollista rakentaa IC- junan runko siten, että kaikissa vaunuissa olisi paikkoja pyörille? Voitaisiinko junaan liittää entisaikojen matkatavaravaunu tai Turkuun liikennöidä muutamia vuoroja pääkaupunkiseudun Flirt-junalla, johon mahtuu tiukan paikan tullen jopa 10 pyörää.

Sähköpyörällä saaristoa kiertävät olivat huolissaan myös rajallisista latausmahdollisuuksista. Jos matkailua sähköpyörällä halutaan lisätä, on luotava selkeä latauspaikkojen järjestelmä. Runsaan 70 vuoden ikäisenä ja terveenä jaksan vielä tehdä 100 kilometrin päivämatkani omalla lihasvoimalla, mutta joskus koittaa minullekin aika siirtyä sähköön.

Pekka Poutanen

Kirkkonummi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide