”Ullanlinnan eleganssi” on vain yksi käsitys hyvästä mausta - Mielipide | HS.fi

”Ullanlinnan eleganssi” on vain yksi käsitys hyvästä mausta

Pukeutuminen ei kerro suoraan elintasosta tai varallisuudesta.

29.8. 2:00

Helsingin Sanomien juttu Helsingin kaupunginosien ihmisten pukeutumisesta (27.8.) oli kiusallista luettavaa. Kirjoitus vaikutti rakennetun niin, että tiettyä stereotypiaa tukemaan etsittiin todisteita. Tämän jälkeen lukijalle esiteltiin Ullanlinnan, Itäkeskuksen ja Kallion ”yleinen maku”.

Mausta – estetiikan yhdestä tärkeimmistä termeistä – ei tosin puhuttu, aivan kuin se olisi haluttu häivyttää elintasoeropuheen taakse. Siitäkään ei puhuttu, miten ihmiset pyrkivät pukeutumisen avulla samaistumaan ja erottautumaan ryhmistä, joihin kokevat ja eivät koe kuuluvansa. Varallisuus ja asuinalue eivät ole ainoita seikkoja, jotka erottavat kuusikymppisen ja teini-ikäisen pukeutumisen toisistaan.

Kirjoituksessa ylläpidettiin konservatiivista ajatusta siitä, että Ullanlinnan beiget kashmirit ja merkkilaukut edustaisivat objektiivista hyvää makua, ”ullanlinnalaista eleganssia”. Näin ei ole. Ne edustavat vain yhden ryhmän käsitystä hyvästä mausta. Ja kun konservatismista puhutaan, makututkimuksessa tällaiset valinnat – kuten merkkien näkyvä esittely – on nähty keskiluokan pyrkimyksenä jäljitellä ylimystöä tai aatelistoa.

Pukeutuminen ei kerro suoraan elintasosta tai varallisuudesta. Pukeutuminen kertoo siitä, millaiseen sosioekonomiseen luokkaan ihminen haluaa esittää kuuluvansa sekä siitä, millaisia arvoja tämä haluaa pukeutumisellaan korostaa. Pukeutumisella on pyritty läpi historian viestimään omasta tulotasosta, mutta julkisivu on usein ollut koreampi kuin todellisuus.

Oikeastaan meidän pitäisi vaatteiden ulkonäön sijasta keskittyä pohtimaan paljon syvempiä merkitystasoja: sitä, kuinka esimerkiksi tieto vaatteiden tuotannosta vaikuttaa käsityksiimme hyvästä mausta. Voimmeko pitää vaatetta, jonka tekeminen on tuottanut saasteita, loukannut eläinten tai ihmisten oikeuksia ja on osa globaalia köyhyyttä ylläpitäviä prosesseja, osoituksena eleganssista tai hyvästä mausta?

Tämä kysymys koskee sekä Ullanlinnaa, Itäkeskusta että Kalliota.

Eemeli Hakoköngäs

valtiotieteiden tohtori

Ella Saranpää

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide