Reumasairauksille tarvitaan kansallinen laaturekisteri - Mielipide | HS.fi

Reumasairauksille tarvitaan kansallinen laaturekisteri

Reumarekisteri lisäisi hoidon yhdenvertaisuutta, tehokkuutta ja turvallisuutta.

20.9. 2:00

Tulehduksellista reumasairautta sairastaa noin 118 000 suomalaista aikuista ja lasta. Reumasairaudella on merkittävä vaikutus potilaan toiminta- sekä työkykyyn, ja sairauksista aiheutuu huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. Pelkästään reumasairauksien hoidossa käytettävien lääkkeiden suorat kustannukset ovat vuodessa 200 miljoonan euron luokkaa. Tämän lisäksi muusta terveydenhuollosta sekä työkyvyttömyydestä aiheutuu epäsuoria kustannuksia.

Suomi tarvitsee valtakunnallisen laaturekisterin, jolla voidaan seurata reumasairauksien hoitotuloksia. Hoidon onnistumista ei ole mahdollista arvioida nykyisten kansallisten rekisterien, kuten Kelan tietokantojen, avulla.

Reumarekisteri lisäisi hoidon yhdenvertaisuutta, tehokkuutta ja turvallisuutta. Kun sairastuneiden elämänlaatu sekä työ- ja toimintakyky paranevat, vähenevät sairaudesta johtuvat yhteiskunnalliset kustannukset, kuten sairauspoissaolot. Rekisteri myös helpottaisi potilaita hoitavien ammattilaisten työtä ja antaisi yhteiskunnalle työkalun, jolla seurata hoitoon sijoitetulla rahalla saatavia tuloksia.

Reumarekisterin ja muiden terveydenhuollon laaturekistereiden vakiinnuttaminen Suomeen on tarpeellinen osa terveydenhuollon kustannustehokkuuden lisäämistä.

Anu Uhtio

toiminnanjohtaja, Suomen Reumaliitto

Johanna Kärki

lastenreumatologi, Kanta-Hämeen keskussairaala

Jarno Rutanen

koordinaatioreumatologi, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide