Rokottamattomat eivät ole yhteiskunnan vihollisia - Mielipide | HS.fi

Rokottamattomat eivät ole yhteiskunnan vihollisia

Leimaaminen, painostaminen ja ihmisten ajattelukyvyn epäileminen eivät ole tehokkaita keinoja tuottaa toivottua toimintaa.

Kirjoittajan mielestä rokottamattomien niputtaminen yhteiskunnan vihollisiksi voimistaa vastakkainasetteluita.

23.10. 2:00 | Päivitetty 23.10. 16:42

Helsingin Sanomat on kuluneella viikolla julkaissut laajoja juttuja ihmisistä, jotka eivät ole ottaneet koronarokotusta (esimerkiksi 18.10. julkaistu juttu Kauhajoelta ja 19.10. ilmestynyt lukijakyselyyn perustuva selvitys). Niistä käy ilmi, että monet erilaiset tekijät voivat johtaa siihen, että rokotusta ei ole otettu. Kyse ei ole samanmielisten ryhmästä tai joukosta, joka poikkeaisi olennaisesti muista suomalaisista.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarpeen kasvaminen on kääntänyt julkisen huomion rokottamattomiin. Tässä keskustelussa näistä ihmisistä puhutaan yhtenäisenä ryhmänä, johon kuuluvia yhdistää itsekkyys, tyhmyys ja piittaamattomuus. Tuskaantuminen vaikeutuvaan tilanteeseen on kasvattanut kärsimättömyyttä saada rokottamattomat ruotuun.

Leimaaminen, painostaminen ja ihmisten ajattelukyvyn epäileminen eivät ole tehokkaita keinoja tuottaa toivottua toimintaa. Pakkotoimilla uhkaaminen ei muuta kenenkään ajattelutapaa vaan on omiaan lujittamaan aiemmin omaksutut näkemykset horjumattomaksi vakaumukseksi. Rokottamattomien niputtaminen yhteiskunnan vihollisiksi voimistaa vastakkainasetteluita, kasvattaa epäluuloisuutta julkista valtaa kohtaan ja heikentää kansalaisten keskinäistä luottamusta.

Terveys on keskeinen inhimillinen arvo mutta ei ainoa. Yhteiskunnan kannalta näkemysten monimuotoisuus ja erilaisten käsitysten väliset ristiriidat ovat tärkeä voimavara, jota kannattaa vaalia myös vaikeina aikoina.

Jaana Hallamaa

sosiaalietiikan professori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Oikaisu 23.10. kello 16.39: Mielipidetekstissä kirjoitettiin aiemmin tuskaantumisen kasvattaneen kärsimättömyyttä saada rokotetut ruotuun. Todellisuudessa kyse oli rokottamattomista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide