Rikottuja karanteeneja ja rokotekiistoja – arvoristiriidat uuvuttavat uusioperheessä - Mielipide | HS.fi

Rikottuja karanteeneja ja rokotekiistoja – arvoristiriidat uuvuttavat uusioperheessä

Uusioperheessä ei ole vain omissa käsissä, miten esimerkiksi pandemiaan suhtaudutaan.

24.10. 14:45

Vanhemmuus uusioperheessä on logistinen taidonnäyte, kasvatuksellista yhteistyötä sekä arvojen yhteensovittamista. Parhaimmillaan uusioperhe on rikkaus, jossa lapsi saa ympärilleen useita rakastavia aikuisia ja ison sisarusparven.

Pahimmillaan aikuiset kiistelevät elämän peruskysymyksistä, kuten arkeen, arvoihin ja rahankäyttöön liittyvistä asioista. Lisäksi nykyään keskustellaan vanhempien ja yksilön vastuusta koronaviruspandemiassa. Rokotukset ja karanteenit ovat kirsikka kakussa.

Uusioperheemme tasapainottelee rokoteasenteiden ja vanhempien vastuukysymysten äärellä. Keskustelemme siitä, kunnioitetaanko määrättyä karanteenia vai ei tai rokotetaanko lapsia. Lasten ja läheisten etu, aikuisten esimerkillisyys tai terveysturvallisuus on kyseenalaistettu jo moneen kertaan.

Kysyn itseltäni usein, miksi joudun keskustelemaan näistä asioista. Tämä on todella uuvuttavaa – nämä ovat valtavia arvoristiriitoja. Kunpa vanhempana saisin kantaa kansalaisvastuuni siten, että lapset rokotetaan, muita ihmisiä suojellaan ja karanteenia kunnioitetaan. Tämä ei ikävä kyllä uusioperheessä ole omissa käsissä, sillä myös toisten perheiden päätökset vaikuttavat.

Joudun todistamaan piittaamattomuutta oman perheeni vaikutuspiirissä kykenemättä puuttumaan siihen. Tunnen itseni vanhempana täysin neuvottomaksi. Mistähän apua meille uusioperheille?

Arvoristiriitojen uuvuttama vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide