Suomi lähettää Natolle vahvan viestin - Mielipide | HS.fi

Suomi lähettää Natolle vahvan viestin

26.10. 2:00

Ilkka-Pohjalainen kommentoi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja Pohjois-Atlantin neuvoston Suomen-vierailua.

”Vierailuohjelma on vaikuttava. Neuvosto tapaa käytännössä koko Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon kahden päivän aikana.”

”Tapa, jolla Suomi vierailun isännöi, lähettää vahvan viestin läntiselle liittokunnalle: Suomi pitää Nato-oven auki. Kun Nato on paraikaa laatimassa toimintaansa ohjaavaa asiakirjaa, hetki on täsmälleen oikea viestittää Suomen kanta.”

”Nato-jäsenyys on edelleen kummallisuus suomalaisessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Siihen otetaan kantaa pitkälti tunnepohjaisesti. Kovin moni katselee sekä Natoa että Venäjää kylmän sodan lasien läpi eikä muista, että Suomen puolueettomuus­politiikka meni EU-jäsenyyden mukana. Nykyään olemme sotilaallisesti liittoutumaton, ainakin toistaiseksi.”

”Läntisistä järjestöistä Nato on enää se, jonka jäsenyys Suomelta puuttuu. Mitään estettä sille ei ole. Jo EU-jäsenyys selvensi Suomen ulkopoliittista asemaa. Liittymistä EU:hun edelsi pitkä ja vaikea keskustelu, jossa oli samoja elementtejä kuin Nato-jäsenyydestä nyt käytävässä, olkoonkin että olemattomassa keskustelussa. Suurin osa peloista oli silloin turhia. Sama pätee Nato-jäsenyyteen.”

Iltalehden mukaan Suomi on toivonut jo pidempään sotilaallisesti kyvykkäämpää, yhteistyökykyisempää ja vahvempaa Eurooppaa.

”Koska lähivuosina näköpiirissä ei ole sitä, että esimerkiksi Suomi tai Itävalta liittyisivät Natoon, on EU-maiden yhteinen puolustus pantava kuntoon muilla keinoin. Eurooppalaisen turvallisuuden vahvistaminen tapahtuu parhaiten siten, että jokainen EU-jäsenmaa huolehtii ensin oman puolustuksensa kuntoon. Sen lisäksi tarvitaan alueellisten puolustus­intressien ympärille rakentuvia käytännön kumppanuuksia ja harjoitustoimintaa siten, että EU-maiden kumppaneina toimivat myös jatkossa Yhdysvallat, Britannia ja Norja.”

”Myös Naton ja EU:n käytännön yhteistyötä on syytä tiivistää. On selvää, ettei EU:sta tule merkittävää toimijaa turvallisuusnäyttämöllä ilman uskottavaa puolustusta läpi Euroopan.”

”Nykyisen alisuoriutumisen sijaan EU:n pitää jatkossa pystyä vastamaan paremmin esimerkiksi Kiinan ja Venäjän aiheuttamiin haasteisiin. Sekin pitää huomioida, että Yhdysvallat tarkastelee maailmaa ensisijaisesti omista intresseistään. Siksi Eurooppa ei voi jättäytyä pelkästään Yhdysvaltojen varaan, vaan EU:lla pitää olla kyky myös omaehtoiseen päätöksentekoon turvallisuusasioissa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide