Organisaatioita tulee ajatella uudella tavalla - Mielipide | HS.fi

Organisaatioita tulee ajatella uudella tavalla

Oletamme, että organisaatiot ovat huippuunsa viritettyjä koneita, mutta ne ovat aina joissain suhteissa epätäydellisiä.

26.10. 2:00

Joakim Westrén-Doll kirjoitti oivan analyysin organisaatioiden riesana olevista kehityshankkeista (HS Merkintöjä 21.10.). Hänen huolensa näennäisestä työstä ja perustelemattomista projekteista on aiheellinen. Monet tekevät mielestään työtään rationaalisuutta tavoittelevissa kultaisissa häkeissä, joita Max Weber (1864–1920) piti todennäköisinä ja huolestuttavina.

Mats Alvesson ja André Spicer pohtivat tätä samaa problematiikkaa kirjassaan Dumhetsparadoxen, jossa he väittivät, että erityiskoulutuksen omaavat ja järkeä arvostavat ammattilaiset ovat erilaisilla hankkeillaan tehneet organisaatioistaan toiminnallisesti tyhmiä. Samalla myös johtamisen ja johtajuuden luonne on heidän mukaansa muuttunut organisaatioille vahingolliseksi. Johtajien kauneuskilpailut vievät heidän huomionsa pois organisaatioiden perimmäisistä tarpeista.

Organisaatioiden ongelma on siinä, että emme näe kokonaisuutta, koska jokainen lähestyy sitä vain omasta näkökulmastaan. Oletamme, että organisaatiot ovat huippuunsa viritettyjä koneita ymmärtämättä, että ne ovat aina joissain suhteissa epätäydellisiä ja siksi jatkuvasti kehittyviä. Meidän tulisi opetella johtamaan organisaatioiden potentiaalia ”hyperorganisoidun sfäärin” sijasta.

Organisaatiotutkijat korostavat suosimiaan ajatuksia. Yhdelle se on strategia, toiselle kulttuuri ja kolmannelle tehokkuus. Keskittymällä vain johonkin niistä menetetään ymmärrys organisaatioiden monista erilaisista tarpeista, jotka tulisi samanaikaisesti ottaa huomioon.

Tarvitsemme organisaatioitamme emmekä tule toimeen ilman niitä. Ne ovat potentiaalimme moninkertaistajia. Jotta pystyisimme tähän, meidän on opittava ajattelemaan uudella tavalla organisaatioitamme ja odotettava organisaatioiden aamunkoittoa.

Risto Harisalo

hallintotieteen professori emeritus, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide