Kuntien ei pidä nyt leikata sosiaali- ja terveysjärjestöiltä - Mielipide | HS.fi

Kuntien ei pidä nyt leikata sosiaali- ja terveysjärjestöiltä

Kuntien kannattaa säilyttää sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustukset vielä vuonna 2022 vähintään nykytasolla.

1.11. 2:00

Ensi vuoden talousarvioita valmistellaan parhaillaan Suomen noin 300 kunnassa. Talousarvioita laaditaan tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen tehtävien siirtäminen kunnilta uusien hyvinvointialueiden vastuulle on edessä pian – jo vuoden 2023 alussa.

Talousarvioiden tekemisen yhteydessä osassa kunnista on herännyt keskustelu erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta-avustusten kohtalosta. Tilanne herättää huolta järjestöissä, sillä kuntien avustukset ovat sote-järjestöille erittäin tärkeitä ja paikoin jopa elinehto niiden toiminnan jatkumiselle. Jos avustusten myöntämisen vastuunjako hyvinvointialueiden ja kuntien välillä ei ole tulevaisuudessa selkeä, sote-järjestöjen avustuksiin voi syntyä katkoksia tai tahattomia leikkauksia. Tämä vaarantaa järjestöjen arvokkaan toiminnan.

Talousarvioita laativien kuntien on syytä tiedostaa, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen kunta-avustusten leikkauksilla olisi ikävät seuraukset myös kunnille itselleen. Jos kunta leikkaa vuonna 2022 sote-järjestöjen tukemisesta, pienenee myös hyvinvointialueen valtiolta saama rahamäärä.

Kuntien kannattaa siis säilyttää sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustukset vielä vuonna 2022 vähintään nykytasolla. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Lainsäädännössä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – mukaan lukien järjestöjen tukeminen – kuuluu osaltaan sekä hyvinvointialueille että kunnille. Hyvinvointialueiden olisi hyvä jo nyt lähteä valmistelemaan omaa rooliaan sote-järjestöjen tukemisessa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat tärkeitä kumppaneita sekä hyvinvointialueille että kunnille. Järjestöt täydentävät julkisen sektorin palveluita, tuovat esille haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ääntä ja tarjoavat ihmisille monenlaista hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa aina vakavasti sairaiden vertaistuesta ystävätoimintaan ja erityisryhmien kerhoihin.

Sosiaali- ja terveysjärjestöillä, hyvinvointialueilla ja kunnilla on lopulta yhteinen tavoite: edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Sote-järjestöjen avustuksista säästäminen olisi vastoin tätä tavoitetta.

Timo Aronkytö

apulaiskaupunginjohtaja

Vantaan kaupunki

Anita Hahl-Weckström

hankepäällikkö

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide