Keskustassa elää Kekkosen perintö, ja se näkyy Venäjää koskevissa asenteissa - Mielipide | HS.fi

Keskustassa elää Kekkosen perintö, ja se näkyy Venäjää koskevissa asenteissa

Suomalaisten asenteissa itänaapuria kohtaan on laaja hajonta. Keskustan ja perus­suomalaisten kannattajat erottuvat muista.

27.10.2021 2:00 | Päivitetty 27.10.2021 6:28

Suomalaiset seuraavat tarkkaan Venäjää. Siksi ei ole ihme, että suomalaisten näkemykset Venäjän kehityksestä ovat synkistyneet. Enemmistö, 59 prosenttia, pitää Venäjää myös sotilaallisena uhkana, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuus­kunnan (Eva) tuoreesta kyselystä.

Asenteissa Venäjää kohtaan on kuitenkin laaja hajonta. Keskustan ja perussuomalaisten kannattajat erottuvat muista. Kielteisimmin kahdenväliseen yhteistyöhön ja kauppaan Venäjän kanssa suhtautuvat vihreät.

Perussuomalaisten kannattajat ovat EU-kriittisiä, ja myös suhtautumisessa Venäjään he erottuvat selvästi EU-myönteisistä suomalaisista. Oikeastaan perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat Venäjään yllättävänkin välinpitämättömästi. Evan kysely ei tuo ainakaan mitenkään selkeästi esiin sellaista Venäjä-suhdetta, joka leimaa monia eurooppalaisia oikeistonationalistisia puolueita. Esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa kansalliskonservatiivien tiivis suhde Venäjään on näkyvä.

Keskustan ja perussuomalaisten kannattajia yhdistää halu pitää Venäjään hyvät suhteet, mutta keskustan kannattajat suhtautuvat Venäjään huomattavasti perussuomalaisia kriittisemmin. Eniten halua yhteistyöhön on Liike Nytin kannattajilla.

Kaikkein kiinnostavin ryhmä Evan asennekartalla ovat keskustan kannattajat. He suhtautuvat Venäjään muiden keskisuurten puolueiden kannattajia kriittisemmin, mutta pitävät silti yhteistyötä Venäjän kanssa huomattavan tärkeänä. Keskustan Venäjän-politiikka on myös erottunut viime vuosina muista puolueista, ja syiden voi ajatella olevan ideologisia.

Keskustassa elää Urho Kekkosen perintö, ja hahmonsa se saa Esko Ahossa. ”Yhteistyön harjoittaminen Venäjän kanssa ei tarkoita sitä, että hyväksyisimme, mitä Venäjä tekee. Toisaalta Venäjän toimien arvostelu ja kriittinen suhtautuminen eivät tarkoita, että meidän pitäisi kieltäytyä kaikesta yhteistyöstä Venäjän kanssa”, Sberbankin hallituksessa istuva Aho sanoi Evan raportin julkistamistilaisuudessa.

Myös porvarioikeiston suhde Venäjään on sama kuin se oli aikanaan Neuvostoliittoon: keskimääräistä kriittisempi.

Vihreät ovat Venäjä-asenteissa suomalaisittain haukkoja.

Vladimir Putinin autoritaarinen Venäjä edustaa vihreille kaikkea sitä, mitä puolue vastustaa. Vihreät korostavat myös ulkopolitiikassa ihmisoikeuksia. Venäjä rikkoo ihmisoikeuksia, ja vihreät ovat muita valmiimpia heikentämään taloussuhteita.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide