Tämä on hätähuuto boomerien puolesta - Mielipide | HS.fi

Tämä on hätähuuto boomerien puolesta

Maailmamme on kuin viidakossa rämpimistä, kun vanhat pakotetaan opettelemaan nuorten temmellyskentän kiemuroita.

Moni palvelu on siirtynyt pitkälti verkkoon.

30.10.2021 14:00

Nuoret opettavat ikäihmisille digitaitoja, mutta silti on paljon digipudokkaita. Mukaan opettamiseen tarvittaisiin kärsivällisiä kokeneita pedagogeja, jotka tajuavat iän vaikutuksen omaksumiskykyyn. Ei vanhan ihmisen pää ota vastaan uutta niin kuin nuorten, ainakaan pysyvästi. Tietotekniikka on mutkikasta ja alati muuttuvaa, kuten tiedetään. Eilen opittu ei toimikaan tänään. Päätään saa lyödä seinään jatkuvasti. Turhauttaa. Suututtaa. Lopulta alkaa koko tietokone inhottaa.

On myös koulupudokkaita tai niitä, joilla on jäänyt luku- ja kirjoitustaitoihin heikkoutta. Seniorit voisivat varmaan opettaa heitä ihan hyvästä tahdostaan.

Maailmamme on kuin viidakossa rämpimistä. Eikö entisiä toimivia palveluita voida pitää yllä samanaikaisesti uusien käytäntöjen kanssa edes siirtymäkauden ajan? Sen sijaan vanhat pakotetaan opettelemaan nuorten temmellyskentän kiemuroita.

Tietysti tähän vastataan, että ei ole rahaa, tai ”kato netistä”.

Yksilöllä on oltava rahaa hammaslääkäriin ynnä muihin välttämättömyyksiin. Valtiolla olisi myös oltava rahaa kaikkien kansalaisten palveluihin. Olemme veronmaksajia. Puhelinpalvelut toimivat satunnaisesti. Pankkiasioita ei juuri hoideta pankissa. Bussi- ja junamatkoja jää ikäihmisiltä toteutumatta, kun kulkuneuvoissa ei raha kelpaa. Lippuja saa lähinnä vain netin kautta. Maaseudulla posti tulee harvoin ja lähtee, jos huomataan. Bussit ovat lähes kokonaan lakanneet kulkemasta ja niin edelleen.

Vaikuttaa ihmisoikeuksien polkemiselta, kun yhden ikäryhmän ja maalla asuvien elämä tehdään niin hankalaksi. Kuinkahan kauan on siitä, kun eläkkeiden indeksi leikattiin noin vain? Aikamoista syrjintää. Asiaa ei ole vieläkään korjattu. Tämä kirjoitus olkoon hätähuuto yhteiskunnasta pudotettujen puolesta. Boomerit arvoon!

Hilkka Syväniemi

eläkeläinen, Hämeenlinna

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide