Tytöt ja pojat voisivat pelata samoissa joukkueissa 12-vuotiaaksi asti - Mielipide | HS.fi

Tytöt ja pojat voisivat pelata samoissa joukkueissa 12-vuotiaaksi asti

Tyttöjen ja poikien suoritustasossa ei ole merkittävää eroa ennen murrosikää.

VJS Punainen ja Ilves T11 kohtasivat Stadi Cupissa Käpylän urheilupuistossa kesäkuussa 2021.

13.11. 15:00

Toimittaja Annikka Mutanen jatkoi mielenkiintoisia liikunta- ja urheiluaiheisia kannanottojaan ehdottamalla (HS 31.10.), että tyttöjen ja poikien liikunnassa ja urheilussa pitäisi poistaa sarjajako sukupuolen perusteella.

Tyttöjen ja poikien suoritustasossahan ei ole merkittävää eroa ennen murrosikää. Kun katsotaan 9-vuotiaiden tyttöjen ja poikien yleisurheilutuloksia Suomessa tältä vuodelta, tyttöjen kärkitulokset ovat poikia parempia muutamassa lajissa. 11-vuotiaiden tuloksissa tyttöjen ja poikien välillä ei ole suuria eroja. Esimerkiksi pituudessa kärkitulos on sama, mutta vertailukelpoisissa voimalajeissa pojat alkavat jo tässä iässä olla parempia.

Kanadalaistutkijoiden (Balyi et.al.) lanseeraamassa pitkäjänteisessä urheilijoiden kehitysmallissa leikin pitäisi olla nuorten urheilijoiden tekemisissä kilpailua tärkeämpää ainakin murrosiän kynnykselle asti. Tämän suosituksen mukaan tyttöjen pitäisi siirtyä vuotta poikia aikaisemmin eli 8-vuotiaina opettelemaan harjoittelua. Tämä vaihe jatkuisi tytöillä 11-vuotiaaksi ja pojilla 12-vuotiaaksi.

Mutanen ei ottanut kantaa, mihin ikään asti pojat ja tytöt voisivat olla samoissa sarjoissa. Tämä on kuitenkin hyvin oleellinen kysymys.

Tyttöjen ja poikien erottelu ei ole ihan niin mustavalkoista kuin Mutanen antoi ymmärtää. Jalkapallossa tytöt voivat pelata poikien joukkueissa ja jopa niin, että he voivat olla vuoden vanhempia kuin saman joukkueen pojat. Tätä mahdollisuutta lahjakkaimmat tytöt ovat käyttäneet melko yleisesti.

Erotteluproblematiikka ei myöskään ole uusi asia. Kun Suomessa järjestettiin alle 17-vuotiaiden poikien jääpallon maailmanmestaruuskisat vuonna 1979, joukkueeseen valittiin näyttöjen perusteella myös yksi tyttö, Hanna Teerijoki. Lopulta hänen ei kuitenkaan annettu osallistua. Myöhemmin häneltä evättiin myös mahdollisuus pelata miesten jääpallon mestaruussarjaa.

Teerijoki oli harvinainen poikkeus, mutta miksi tosiaan tytöt ja pojat eivät voisi 12 vuoden ikään asti olla samoissa ryhmissä ja samoissa joukkueissa? Tätä ikää tukisivat niin urheilutilastot kuin mainittu kanadalainen kehittämismallikin.

Hannu Pelttari

tietokirjailija, urheilu, Järvenpää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide