Äitiyspakkaus tulisi antaa jokaiselle vauvaperheelle - Mielipide | HS.fi

Äitiyspakkaus tulisi antaa jokaiselle vauvaperheelle

Jos lapsen äiti ei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, pakkausta ei myönnetä.

13.11. 2:00

Vauva ei tule vain äidille, vaan lapsi on vanhempien yhteinen. Muutamia vuosia sitten äitiyspakkauksen nimeä yritettiin muuttaa, ja ehdotuksia kysyttiin. Äitiyspakkauksen todellinen ongelma ei ole nimi vaan se, että vain äiti voi saada sen. Jos lapsen äiti ei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, ei pakkausta myönnetä eikä isä voi sitä hakea. Ei vaikka lapsen isä kuuluu sosiaaliturvan piiriin tai olisi suomalainen.

Nämä tilanteet koskevat muun muassa niitä Suomessa asuvia perheitä, joissa äiti ei esimerkiksi työasemansa puolesta ole oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan tai äiti odottaa oleskelulupapäätöstä. Myöskään julkisiin raskauden aikaisiin neuvolapalveluihin nämä vanhemmat eivät ole oikeutettuja. Vaihtoehtona on kustantaa nämä neuvolakäynnit itse. Olisi kuitenkin tärkeää sekä äidin että lapsen kannalta, että raskautta seurattaisiin neuvolassa. Neuvolapalvelut valmistavat ja tukevat äidin lisäksi koko perhettä vanhemmuuteen.

Nyt tulossa oleva perhevapaauudistus edistää isien tilanteen parantamista ja yhdenvertaista vanhemmuutta. Syytä olisi kuitenkin päivittää muitakin asioita.

Jere Ranta

kahden kulttuurin perheen isä

Elina Helmanen

toiminnanjohtaja, Familia ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide