Eikö Maisa-järjestelmän pitänyt vähentää turhaa soittelua? - Mielipide | HS.fi

Eikö Maisa-järjestelmän pitänyt vähentää turhaa soittelua?

Tietotekniikan mahdollisuuksia hyödynnetään vajavaisesti.

7.11.2021 2:00

Ärsyttää, kun vaikuttaa siltä, että suomalaisessa yhteiskunnassa ei osata tai välitetä käyttää tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia kuin hyvin vajavaisesti.

Yritin varata terveyskeskuksesta aikaa ajokorttia varten tarvittavaan lääkärintarkastukseen uuden hienon Maisa-järjestelmän kautta. Sieltä löysin kyllä kohdan, jossa ajanvarauksen voisi tehdä. Mutta kun sitä klikkaa, tulee vastaan valintatehtävä: Kutsuntatarkastus / ihomuutosten näyttöaika / seksuaalineuvonta / rokotus. Mistään muusta syystä lääkärille tai hoitajalle ei voi tehdä ajanvarausta Maisassa.

Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen. Voihan Maisan avulla lähettää viestejä terveysasemille. Seuraavaksi lähetin viestin, jossa pyysin lääkärintarkastusta ajokorttia varten. Yllättävän nopeasti – muutamassa tunnissa – sainkin vastausviestin, mutta pettymykseni oli suuri, kun siinä luki: ”Hei, kiitos viestistäsi. Ajanvaraukset tehdään puhelimitse, kiitos.”

Toki osaan sinne soittaa ja odottaa takaisinsoittoa 0–3 päivää, koska asiani ei ole kiireellinen. Mutta mitäpä jos heidän soittaessaan en olekaan puhelimeni äärellä tai tilanteessa, jossa pystyn puheluun vastaamaan? Eikö tuollaisesta turhasta ja turhauttavasta soittelusta pyritä ja ole pyritty Maisan avulla eroon?

Pohdin myös, miksi ajokorttilääkärintarkastuksia ei organisoida uudelleen. Siis niin, että Liikenne- ja viestintävirasto Traficom lähettäisi muistutuksen sijasta ilmoituksen, että ”Sinulle on varattu vastaanottoaika liikennelääkärin luona tiettynä aikana tai aikavälillä”. Ja että tarkastus olisi ilmainen eli sisältyisi ajokortin hintaan ja lääkäri voisi hoitaa byrokratian siitä eteenpäin. Nykyisin velvollisuus tietojen toimittamisesta poliisille on sillä, joka ajokorttia tai ajolupaa itselleen haluaa.

Nykyinen järjestelmä, jossa kuka tahansa lääkäri voi todeta henkilön riittävän kykeneväksi ajamaan autoa, on varmastikin hieman sattumanvarainen sen mukaan, kenen lääkärin luona ajolupansa säilymistä haluava henkilö käy.

Erkki Mikola

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide