Jokaisella huostaan otetulla lapsella tulisi olla oikeus pysyvään sosiaalityöntekijään - Mielipide | HS.fi

Jokaisella huostaan otetulla lapsella tulisi olla oikeus pysyvään sosiaalityöntekijään

Meille kävi onni, mutta vuosien mittaan olemme usein kuulleet tarinoita puuttuvista tai vaihtuvista työntekijöistä.

7.12.2021 2:00

Joitakin vuosia sitten – samalla hetkellä kun lastensuojelu sijoitti perheeseemme lapsen – meille kävi onni, jonka arvoa emme mitenkään olisi silloin voineet kuvitella. Kun lapsi otetaan huostaan ja sijoitetaan perhehoitoon sijaisperheeseen, hänelle määrätään aina oma vastuusosiaalityöntekijä. Niin meidänkin lapsellemme.

Onni oli se, että kuullessamme vuosien mittaan muiden sijaisperheiden tarinoita puuttuvista tai vaihtuvista sosiaalityöntekijöistä – siitä, kuinka lapsi ei tiennyt, kuka hänen työntekijänsä on tai ei ollut ehtinyt ikinä tätä tavata –, meidän sosiaalityöntekijämme oli aina läsnä. Hän vastasi viesteihin, soitti takaisin, tuli kotikäynneille ja oli paikalla kaikissa sovituissa tapaamisissa. Aina hän jaksoi istua lapsen tasolle ja kuunnella, mitä lapsella oli kerrottavanaan. Aina. Vuodesta toiseen.

Huostaan otetut ja kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ovat joutuneet luopumaan elämässään jo paljosta. Heillä jos kenellä olisi oikeus mahdollisimman vakaisiin ja turvallisiin ihmissuhteisiin sekä ehdoton oikeus omaan sosiaalityöntekijään, joka tuntee heidät. Lastensuojelun perhehoidon sosiaalityöntekijä on aina ensisijaisesti viranomainen, joka valvoo lapsen oikeuksia ja niiden toteutumista. Lapselle työntekijän toivoo kuitenkin olevan ennen kaikkea tuttu ja pysyvä ihminen.

Nyt joudumme luopumaan työntekijästämme haikein mielin. Yksi merkityksellinen työura on tullut päätökseen, ja toivommekin hänelle mitä parhaimpia eläkevuosia. Olemme yhden pienen ihmisen elämänalun verran kiitollisia, että hän oli aina siellä olemassa. Annoit lapselle kokemuksen, että joku välittää ja pitää huolta hänen oikeuksistaan. Niin kuuluisi jokaisella lapsella olla.

Kiitollinen ja onnekas sijaisäiti

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide