Lukioiden kuormittaminen uudistuksilla ja säästöillä kostautuu nyt karmivalla tavalla - Mielipide | HS.fi

Lukioiden kuormittaminen uudistuksilla ja säästöillä kostautuu nyt karmivalla tavalla

Lukiolaiset uupuvat, kun heiltä vaaditaan yhä aikaisemmin yhä kypsempiä valintoja.

Lukiolaisilla on tutkimusten mukaan paineita enemmän kuin koskaan ennen.

7.11.2021 13:30

On surullista, että ajamme lukiolaiset riittämättömyyden ja huonommuuden tunteissaan uupumisen partaalle. Nuoren epävarmuutta lisäävät myös ylioppilaskirjoitukset, kun annetaan ymmärtää, että kiitettävät arvosanat olisivat ainoa mahdollinen tie edetä kohti omia orastavia haaveita.

Samalla viestitään koteihin päin harhaanjohtavaa tietoa opiskelijavalinnan perusteista. Monella tapaa epäonnistuneesta todistusvalinnasta huolimatta iso osa oppilaitosten uusista opiskelijoista valitaan kuitenkin yhä perinteisen pääsykokeen kautta. Myös avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulujen väylähakuja on lisätty ja lisätään tulevaisuudessa.

Olen toiminut opinto-ohjaajana yli 20 vuotta ja nähnyt muutoksen: lukiolaisilta vaaditaan yhä aikaisemmin yhä kypsempiä valintoja. Tämä yhdistettynä loputtomaan lasten ja nuorten koulutukseen kohdistuvaan säästöputkeen on syynä nuorten jaksamis- ja mielialaongelmiin sekä uupumiseen. Lukioiden kuormittaminen jatkuvilla uudistuksilla ja säästöillä kostautuu nyt karmivalla tavalla: sekä nuoret että opettajat uupuvat.

Viime vuodet olen työskennellyt yksityisellä sektorilla opinto-ohjaajana ja uravalmentajana asiakkaille, joiden ikähaitari on 15 vuodesta 60:een. Lukuisat asiakastarinat ovat osoittaneet, että oma paikka opiskelu- tai työelämässä ei välttämättä löydy ensimmäisellä yrityksellä tai heti lukion jälkeen. Olen kuitenkin yhä vakuuttuneempi, että se paikka kyllä löytyy, ennemmin tai myöhemmin. Mutta oman lukion jälkeisen paikan etsimiseen ja löytämiseen tarvitaan aikaa kypsyä, aikaa olla itseään etsivä nuori sekä aikaa pohdiskella omaan tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin liittyviä asioita. Tulevaisuuden työelämätaidoista tärkein on itsensä tunteminen. Panostakaamme nuorissakin siihen!

Leena Ståhlberg

opinto-ohjaaja, uravalmentaja,

lukiolaisen äiti

Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide