Ostajat voivat vaikuttaa Kiinan päästöihin - Mielipide | HS.fi

Ostajat voivat vaikuttaa Kiinan päästöihin

13.11. 2:00

Tapio Stenborg (HS Mielipide 6.11.) toi esiin tärkeän näkemyksen yksilön mahdollisuudesta vaikuttaa Kiinan ilmastopäästöihin. Hän on päättänyt olla ostamatta kiinalaisia tuotteita. Kiinan aiheuttamat ilmastopäästöt olivat jo vuonna 2018 ylivoimaisesti suurimmat maailmassa, ja sama trendi jatkuu vielä pitkään. Uusia hiilivoimaloita rakennetaan Kiinassa ainakin vuoteen 2030 asti.

Kiinan valtion menestys perustuu pitkälti maassa tehtyjen halpojen tuotteiden myyntiin maailmanmarkkinoille. Mikäli tähän tulisi merkittävä notkahdus, olisi valtionjohto varmasti todellisissa vaikeuksissa. Tässä voisi olla kiinalaisten tuotteiden ostajilla selkeä painostamisen mahdollisuus: Jos Kiina ei selvästi nopeuta ilmastotavoitteitaan, lopetamme heidän tuotteidensa ostamisen.

Uskoisin etenkin nuorison ja elokapinallisten kannattajien lämpiävän tämän tyyppiselle joukkoliikkeelle. Valtiot, kuten Suomi, eivät tietenkään tähän voisi osallistua. Sen estävät maailmankaupan säännöt. Yksittäisiä kansalaisia kukaan ei voi estää tekemästä omia ilmastotavoitteita edistäviä ratkaisujaan.

Risto Isomeri

erikoislääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide