Reilun kaupan periaatteet myös kotimaisille tuottajille - Mielipide | HS.fi

Reilun kaupan periaatteet myös kotimaisille tuottajille

Valveutuneet kansalaiset ovat valmiita maksamaan hiukan enemmän, jotta alkutuottaja saisi kunnollisen palkan työstään.

13.11. 2:00

Reilun kaupan tuotteet ovat nopeaan vakiinnuttaneet asemansa esimerkiksi hedelmien ja eksoottisten tuotteiden kaupassa. Valveutuneet kansalaiset ovat valmiita maksamaan hiukan enemmän, jotta alkutuottaja saisi kunnollisen palkan työstään.

Suomalaiset alkutuottajat ovat nyt kestämättömissä vaikeuksissa matalan markkinahinnan kanssa. Käypä hintataso ei enää mahdollista kannattavaa toimintaa ja johtaa alkutuottajan suuriin vaikeuksiin. Palkka tehtävästä työstä jää liian pieneksi. Matala hintataso ei myöskään mahdollista lainojen hoitoa – konkursseja ja toiminnan lopettamisia on edessä.

Ilmeinen ratkaisu olisi soveltaa kotimaisiin tuottajiin samoja reilun kaupan periaatteita kuin ulkomaisten alkutuottajienkin kanssa tehdään. Keskusliike tai tehdas voisi luvata käyttää reilun kaupan ostohintoja ja hyödyntää tätä mainonnassaan.

Uskoisin, että tuotteiden menestys olisi taattu huolimatta korkeammasta hinnasta.

Kuluttaja, jolla on tavallinen tulotaso tai normaali määrä varallisuutta, ei mitenkään nauti ajatuksesta, että saa ostaa tuotteita kestämättömän alhaisin hinnoin. On aivan kohtuullista maksaa tuottajalle sellaista hintaa, joka mahdollistaa tuotannon jatkumisen.

Seuraava parannus hinnalla kilpailemisen sijasta voisi olla alkaa kilpailla reilun kaupan säännöillä.

Voidaan väittää, että ylimalkaan olisi siirryttävä pois liha- ja maitotuotteista. Ehkä näin, mutta sen ei pitäisi tapahtua Suomen tuotannosta alkaen. Ruoho- ja niittymaita on kannattamatonta siirtää viljelymaiksi.

Suomalainen ruoantuotanto on ollut karjapainotteista vaikeiden luonto-olojen tähden. Maan viljavuus on heikohko, mutta maat soveltuvat hyvin heinälle. Niitty- ja heinämaat ovat muutenkin uhanalaista luontotyyppiä eikä niiden metsittyminen ainakaan auttaisi luontokadosta puhuttaessa.

Olisi kaikin puolin ilmastollekin vahingollista, mikäli suomalainen lihan ja maidon tuotanto loppuisi ja korvaantuisi ulkomaisella tuotannolla. Ulkomaisessa tuotannossa rehun osuus ja suurtuotannon haitat ovat suurempia.

Ehdotan, että valinnan voisi tehdä kuluttaja. Hän voisi halutessaan maksaa reilummin, jotta suomalainen tuotanto voisi jatkua.

Esko Karinen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide