Elektroniikkajätteen määrä on saatava pienemmäksi - Mielipide | HS.fi

Elektroniikkajätteen määrä on saatava pienemmäksi

Eurooppalaisessa keskivertokotitaloudessa on yli 70 sähkö- ja elektroniikkalaitetta, joista 11 on rikki tai pois käytöstä.

15.11.2021 2:00

Geologian tutkimuskeskuksen (GTK), Syken ja Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) tutkimuksen mukaan älylaitteiden ympäristövaikutukset eivät paina ostopäätöksiä tehtäessä (HS 2.11.). Sama pätee laajemmin nykyisessä luonnonvaroja hukkaavassa ja lähes poikkeuksetta ylikulutukseen johtavassa talousjärjestelmässä, jossa on kannattavaa myydä ja markkinoida mahdollisimman paljon lyhytikäistä tavaraa. Tämä markkinatalouden kestävyyttä uhkaava valuvika vaatii pikaista korjausta.

Eurooppalaisessa keskivertokotitaloudessa on yli 70 sähkö- ja elektroniikkalaitetta, joista 11 on rikki tai pois käytöstä. Vaikka laitteet lojuvat laatikoissa, syntyy maailmassa valtavasti elektroniikkajätettä: pelkästään tänä vuonna 57,4 miljoonaa tonnia, eikä kaikkia arvokkaita metalleja saada kiertoon.

Metallien louhinta ja jalostus aiheuttavat päästöjä ja kuormittavat luontoa. Älylaitteissa käytettäviä metalleja tarvitaan myös uusiutuvan energian tuotannossa ja liikenteen sähköistymisessä. Jo nyt monien metallien kysyntä ylittää tarjonnan, ja monet on myös luokiteltu EU:n kannalta kriittisiksi.

Elämä maapallon kantokyvyn rajoissa vaatii materiaalien ja energiankäytön vähentämistä. Ratkaisuja tarjoaa kiertotalous, jossa tuotteet ja materiaalit pidetään käytössä mahdollisimman pitkään muun muassa huolto- ja korjauspalveluilla. Samalla varmistetaan, että käytön lopussa materiaalit otetaan talteen ja käytetään uudelleen.

Keskeiset ratkaisut tehdään jo suunnitteluvaiheessa: laitteet pitäisi suunnitella pitkäikäisiksi ja kierrätettäviksi. Mukaan tarvitaan kuitenkin koko arvoketju. Kauppojen tulisi tarjota kestäviä ja korjattavia tuotteita ja lisätä painetta tuotteiden suunnittelijoille ja valmistajille. Kuluttajat voivat valinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita kaupoissa myydään ja millaista kysyntää muun muassa korjaus-, vuokraus- ja kierrätyspalveluille syntyy.

Lotta Toivonen

asiantuntija, kestävyysratkaisut

Nani Pajunen

tekniikan tohtori, johtava asiantuntija, kestävyysratkaisut

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide