Annetaan nuorille lukemaan innostava kirjakassi - Mielipide | HS.fi

Annetaan nuorille lukemaan innostava kirjakassi

Kassissa olisi viisi tuoretta nuortenkirjaa: romaani, tietokirja, selkokirja, runokirja ja sarjakuvakirja.

4.12.2021 2:00

Nuoret ja heidän huoltajansa ovat lukutaitotyön väliinputoajia. Vaikka Suomessa julkaistaan jatkuvasti laadukasta nuortenkirjallisuutta, se jää helposti pimentoon: mediassa ei näy nuortenkirja-arvioita, ja huoltajat osaavat suositella nuorelle lähinnä omia lempikirjojaan vuosikymmenten takaa. Erilaiset lukutaitohankkeet kohdennetaan usein varhaiskasvatus- ja alakouluikäisille lapsille.

Kiinnostavan lukemisen löytäminen vaatii siis valtavasti ponnistelua nuorilta ja heidän huoltajiltaan. Helppo ratkaisu pahimpaan hätään olisi Lukulahja nuorelle – nuoren oma kirjakassi.

Lukukeskus on toteuttanut vuosina 2019–2021 Lukulahja lapselle -ohjelmaa eli neuvoloiden kautta jaettavaa kirjakassia vauvaperheille. Ohjelman vaikuttavuustutkimusten tulokset ovat erinomaiset, ja ohjelmalle tulisikin taata pysyvä rahoitus sekä laajentaa se koskemaan myös nuoria. Jokaiselle 7. luokan aloittavalle oppilaalle tai toisen asteen aloittavalle opiskelijalle – tai molemmille – jaettaisiin kirjakassi, jossa olisi viisi tuoretta nuortenkirjaa: romaani, tietokirja, selkokirja, runokirja ja sarjakuvakirja, esimerkiksi. Mukana olisi myös infopaketti nuorelle sekä huoltajalle: tietoa lukemisen hyödyistä, kirjavinkkejä ja ideoita kirjojen yhteiseen käsittelyyn kotona tai kavereiden kanssa.

Suomessa on maailman parhaat kirjastot ja koulut, jotka tekevät oman, elintärkeän osansa lukutaidon edistämiseksi joka ikinen päivä. Tämän lisäksi jokainen nuori tarvitsee ja ansaitsee kuitenkin myös ikioman kirjakassin. Tutkimusten mukaan lapsen tai nuoren omat kirjat vaikuttavat myönteisesti lukutaitoon ja -intoon. Myös huoltajat tarvitsevat opastusta nuortenkirjojen maailmaan, sillä he ovat tärkeitä portinvartijoita nuoren ihmisen kirjallisuusharrastuksen edistämisessä – tai estämisessä.

Lea Pennanen

Kesälahti, Kitee

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide