Ennen halvatkin laitteet kestivät pitkään - Mielipide | HS.fi

Ennen halvatkin laitteet kestivät pitkään

Uuden jääkaappini termostaatti meni rikki kahdeksassa vuodessa. Myyjän mukaan tämä on laadukkaan tuotteen kestoikä.

17.11.2021 2:00

Lotta Toivonen ja Nani Pajunen Sitrasta ovat oikeassa vaatiessaan kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä laitteita, joita kauppojen tulisi tarjota (HS Mielipide 15.11.). He uskovat myös, että kuluttajat voivat valinnoillaan vaikuttaa, millaisia tuotteita myydään. Ketkä voivat, ketkä eivät.

Laitteita ei tarvitse enää suunnitella kestäviksi. Se on osattu jo kauan sitten. Ennen halvatkin laitteet kestivät pitkään. Minulla kesti 1980-luvun Salora 24 vuotta, uusi vain neljä. Vuonna 1991 ostamani halpa Zanussi-arkkupakastin kesti keskeytymättömässä käytössä 29 vuotta, mutta kalliin, vuonna 2013 ostetun Miele-jääkaapin termostaatti meni rikki kahdeksassa vuodessa, minkä myyjä kertoi laadukkaan laitteen kestoiäksi.

Toki Miele oli korjattavissa. Kilpailutin korjauksen kahdella tunnetulla firmalla. Toisella se maksoi 300 euroa, toisella vähän yli sata.

Varaosat on ylihinnoiteltu. Aioin vaihtaa terät partakoneeseeni. Ne olisivat maksaneet 56 euroa, kun uuden, vastaavan samanmerkkisen partakoneen sai 29,50 eurolla.

Oletettavasti markkinoille tulee kestäviä tuotteita tai niitä markkinoidaan imagosyistä kestävinä, mutta hintaan, jonka vain rikkaimmat pystyvät maksamaan. Niiden osuus jäänee pieneksi kokonaismyynnistä.

Jos korjaaminen maksaa enemmän kuin halpa uusi laite, halvat tavarat jylläävät edelleen markkinoilla. Näin ei toteudu kestävä kehitys. Köyhän ei kannata ostaa halpaa.

Risto Moisio

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide