Koko Eurooppa jännittää, syntyykö Saksaan paljon puhuttu ilmastohallitus - Mielipide | HS.fi

Koko Eurooppa jännittää, syntyykö Saksaan paljon puhuttu ilmastohallitus

Vihreät ovat jo luopuneet osasta tavoitteitaan Saksan hallitusneuvotteluissa.

16.11.2021 2:00 | Päivitetty 16.11.2021 9:52

Saksan hallitus­neuvotteluita käydään kovassa paineessa. Käynnissä ovat EU:n ja Valko-Venäjän raja­kriisi sekä korona­virus­kriisin kaikkein rajuin – neljäs – aalto. Myös energian nopea kallistuminen ja inflaatio luovat kovaa painetta poliitikoille.

Vaikka niin sanottu liikennevalohallitus syntyisi joulukuun alussa, kuten hallitus­neuvottelujen vetäjä ja demarien liitto­kansleriehdokas Olaf Scholz aikoo, hallitus ei olisi ilman näitä akuutteja ongelmiakaan saanut pehmeää laskua työhönsä.

Yksi demarien, liberaalien ja vihreiden koalition suurista testeistä on se, pystytäänkö neuvotteluiden lopputulosta sanomaan ”ilmasto­hallitukseksi”. Vihreiden mukaan tämä on edellytys sille, että puolue voi olla hallituksessa mukana.

Asiantuntijoiden mukaan Saksaan pian todennäköisesti syntyvä hallitus on viimeinen, jolla on mahdollisuus saada Pariisin ilmastotavoitteista kiinni.

Hallitusta muodostavan koalition suunnitelmaan kuuluu varata kaksi prosenttia maan pinta-alasta tuulivoimalle, rakentaa aurinkokennoja kaikkiin uusiin julkisiin rakennuksiin ja vauhdittaa yksityisiä investointeja uusiutuvan energian tuottamiseksi.

Hiilestä luopumisen takarajaksi on tulossa vuosi 2030. Ydinvoimastakin Saksa aikoo edelleen luopua, vaikka ympärillä moni muu valtio pitää ydinvoimaa hyvänä keinona vähentää päästöjä.

Ilmastoasiantuntijat epäilevät, pystyykö liikennevalohallituksen ohjelma näillä tiedossa olevin eväin vastaamaan riittävästi ilmastokriisiin. Epäileviä ovat myös vihreät.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan vihreät on jo luopunut tavoitteestaan saada valtiovarainministerin paikka. Osa vihreiden ilmastotavoitteistakin on haudattu: rajoituksista vapaille Saksan moottoriteille ei ole tulossa vihreiden tavoittelemaa 130 kilometrin nopeusrajoitusta. Molemmissa kysymyksissä liberaalit ovat vetämässä pitemmän korren.

Hallitusneuvotteluiden kaatuminen olisi poliittinen fiasko, jolla olisi laajat seuraukset. Koko Eurooppa tarvitsee toimivaa Saksan hallitusta. Sen tietävät myös hallitusneuvottelijat.

Toinen vihreiden puheenjohtajista, Robert Habeck, sanoi perjantaina radiohaastattelussa, että aikataulun pitäminen ei ole varmaa. Vihreät haluavat myönnytystensä vastineeksi varmuuden kunnollisista ilmastoteoista.

Saksa on ylivoimaisesti suurin ilmastopahis EU:ssa ja kärkikymmenikössä koko maailmassa. Saksan toimien onnistuminen vaikuttaa suoraan ilmastoon.

Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide