Koulutetun hierojan on kysyttävä terveystietoja - Mielipide | HS.fi

Koulutetun hierojan on kysyttävä terveystietoja

Laki edellyttää terveystietojen keräämistä, jotta potilasturvallinen hoito voidaan suorittaa.

17.11.2021 2:00

Nimimerkki Entinen asiakas kirjoitti (HS Mielipide 8.11.) yksityiskohtaisten kysymysten esittämisestä muun muassa hierojan vastaanotolla.

Tavallisen hierojan vastaanotolla asiakkaalla tuskin on velvollisuutta näihin vastailla, mutta kun puhutaan koulutetun hierojan ammattinimikkeen alla työskentelevästä ammattihenkilöstä, joka on laissa ja asetuksessa merkitty terveydenhuollon ammattihenkilöksi, pätee tiedon keruuseen lain velvoite.

Laki edellyttää terveystietojen keräämistä, jotta potilasturvallinen hoito voidaan suorittaa. Koulutettua hierojaa koskevaan lainsäädäntöön sekä muihin velvoitteisiin voitte tutustua osoitteessa: khl.fi/liitto/hierojaa-koskeva-lainsaadanto/.

Ilman potilastietojen keräämistä ei voida suorittaa turvallista hoitotapahtumaa. On siis ilahduttavaa, että tietoja kysellään ihmisiltä vastaanotoilla ympäri Suomea. Se, kyselläänkö siellä muuta kuin terveyteen liittyvistä asioista, on taas potilaan ja ammattihenkilön välinen asia. Siihen potilas voi vetää rajan, ja hiljaisuuskin voi olla toisinaan hyvä asia.

Marko Leppänen

puheenjohtaja

Timo Koskenranta

toiminnanjohtaja

Koulutettujen hierojien liitto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide