Kun autistinen lapsi tai nuori pärjää, kaikilla muillakin on helpompaa - Mielipide | HS.fi

Kun autistinen lapsi tai nuori pärjää, kaikilla muillakin on helpompaa

Missä ovat ne ihmiset, jotka osaavat hoitaa autismikirjon nuoria ja joilla on sydän paikallaan?

17.11.2021 2:00

Päivi Norvapalo ja Tarja Parviainen kirjoittivat (HS 14.11.) henkilökunnan osaamattomuudesta autististen nuorten kohtaamisessa. Suomessa autististen nuorten ja heidän perheidensä kohtelu on kestämättömässä tilassa, myös Husin nuorisopsykiatrian yksiköissä.

Kahden autismikirjon nuoren vanhempana olen joutunut pohtimaan, millaista elämämme olisi ollut, jos nuoremme olisivat joskus saaneet todellista, vaikuttavaa hoitoa, jos hoitotaholta toiselle pompottelun sijaan meitä olisi kuultu, ja jos lapsemme olisivat jatkuvien lääkityksien ja irvokkaalta tuntuneen mindfulness-jakson sijaan saaneet ajoissa tukea sosiaalisten taitojen kehittämiseen, koulukiusaamiskokemusten, itsetuhoisuuden tai riippuvuuskäyttäytymisen kanssa selviämiseen.

Kun autistinen lapsi tai nuori pärjää, kaikilla muillakin on helpompaa! Jos vanhemmat väsytetään hoitotaakan alle, kuka näiden nuorten puolta pitää? Valtava osaaminen erityiskiinnostuksenkohteen alueella valuu hukkaan ja nuoret suistuvat syrjäytymiskierteeseen.

Missä ovat ne ihmiset, jotka osaavat hoitaa autismikirjon nuoria ja joilla on sydän paikallaan?

Epätoivoinen äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide