Suomen Akatemia murtaa tieteen maksumuureja - Mielipide | HS.fi

Suomen Akatemia murtaa tieteen maksumuureja

Uuden linjauksen mukaan Suomen Akatemian rahoittamien tutkimushankkeiden pitää saattaa vertaisarvioidut artikkelinsa nopeasti kaikkien saataville. Kaupallisia tiedekustantajia maksuttomat rinnakkaisjulkaisut eivät miellytä.

17.11.2021 2:00 | Päivitetty 17.11.2021 6:29

Joskus itsestään­selvyydeltä kuulostava asia voi tarkoittaa isoa muutosta.

Näin on esimerkiksi Suomen Akatemian uusi linjaus tutkimus­tiedon saatavuudesta. Linjauksen mukaan akatemian rahoittamien tutkimushankkeiden tulee saattaa vertaisarvioidut artikkelinsa välittömästi ja avoimesti saataville.

Maallikon korviin tämä ei kuulosta uutiselta. Tottahan nyt julkisin varoin rahoitettujen tutkimusten tulokset tulisi saada tiedeyhteisön ja suurenkin yleisön käyttöön helposti ja maksutta?

Tiedemaailman todellisuus on kuitenkin toinen. Suurimman osan maailman arvostetuimmista tiedelehdistä omistavat kaupalliset kustantajat. Artikkelinsa ne saavat tutkijoilta ilmaiseksi. Myös vertaisarviointi tehdään vapaaehtoistyönä maksutta.

Toiseen suuntaan maksuttomuus ei kuitenkaan toimi, vaan tulokset myydään takaisin tiedeyhteisölle kovasta hinnasta. Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki kuvasikin tiedekustantajien bisnesmallia maailman toiseksi parhaaksi heti orjuuden jälkeen.

Tilannetta on pyritty korjaamaan julkaisemalla artikkelien käsikirjoitusversiot yliopistojen omissa arkistoissa. Niin kutsuttujen rinnakkaisjulkaisujen kautta artikkelit voi lukea vapaasti. Kustantajat ovat kuitenkin vaatineet rinnakkaisjulkaisuille pitkiä, vuosien mittaisia julkaisuviiveitä.

Tilalle kustantajat tarjoavat hybridijulkaisuiksi kutsumaansa mallia. Siinä yksittäisen artikkelin maksumuuri poistetaan erillistä korvausta vastaan. Tämä se hyvä bisnes onkin: ensin tiedeyhteisö tuottaa ja vertaisarvioi ilmaiseksi, sitten maksaa lehden tilauksesta ja lopuksi vielä siitä, että artikkeli on yleisesti saatavilla.

Suomen Akatemian linjaus vaatii kuitenkin välitöntä rinnakkaisjulkaisua. Tutkijat tämä voi asettaa hankalaan välikäteen, sillä linja ei miellytä omasta liiketoiminnastaan kiinnostuneita tiedejulkaisijoita.

Julkaisu arvostetuimmissa lehdissä vaatinee Suomen Akatemian rahoittamilta tutkijoilta tulevaisuudessa ylimääräistä vääntämistä, kun julkaisijan ja rahoittajan toiveita sovitetaan yhteen. Akatemian ohjeistukseen sisältyy mahdollisuus neuvotella alasta riippuen kuuden kuukauden tai vuoden julkaisuviiveestä, mutta siitä säätäminen jää tutkijoiden hoidettavaksi.

Tämä ei varmasti miellytä kiireisiä tutkijoita. Silti Suomen Akatemian linjaus on ainoa järkevä. Jos edes tarve hybridijulkaisuille poistuu, on kyseessä askel kohti vapaampaa ja avoimempaa tiedettä.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien tiedetoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide