Päiväkodeista lähtee koulutielle itseensä uskovia oppijoita - Mielipide | HS.fi

Päiväkodeista lähtee koulutielle itseensä uskovia oppijoita

Varhaiskasvatusta ei tule nähdä ainoastaan pakollisena menoeränä, vaan pikemminkin yhteiskunnallisena sijoituksena tulevaisuuteen.

22.11. 2:00

Sain viime lukukauden lopussa mieleenpainuvan palautteen eskarilaiselta. Hän toivoi voivansa palata aikakoneella esikoulun ekaan päivään ja kokea kaiken uudestaan. Koulun aloituksen kynnyksellä tämä kertoi sitoutumisesta ja yhteenkuuluvuudesta vertaisryhmään.

Koen olevani etuoikeutettu, kun saan kokea työssäni varhaiskasvatuksen opettajana syvää osallisuutta. Toisilleen tuntemattomista ihmisistä muodostuu merkityksellinen ryhmä, jossa tärkeitä kokemuksia jaetaan yhdessä. Myönteinen tunneilmapiiri on tutkitusti avain oppimiseen.

Osallisuuden rakentaminen vaatii varhaiskasvatuksen koulutusta, alan osaamista sekä teorian ja käytännön luovaa soveltamista. Osallisuuden myönteiset vaikutukset eivät ulotu vain paikallisesti lapsiryhmään, vaan parhaimmillaan yhteenkuuluvuutta rakennetaan suhteessa vanhempiin sekä koko päiväkotiyhteisöön. Jatkumo koulumaailmaan on myös nähtävissä, kun voimme lähettää päiväkodista koulutielle itseensä uskovia ja toistensa kanssa toimeentulevia oppijoita.

Viime aikoina mediassa on keskusteltu varhaiskasvatukseen liittyvistä ongelmakohdista. Kentällä on paljon alan rautaisia ammattilaisia, jotka tekevät työtä suurella sydämellä ja ammattitaidolla. Päiväkodeissa vallitseva kaoottinen tilanne ja työn vaatimustasoon nähden naurettava palkka ajavat kasvattajia paremmin palkatuille aloille. Olemmeko valmiita ottamaan tämän riskin? Varhaiskasvatusta ei tule nähdä ainoastaan pakollisena menoeränä, vaan pikemminkin yhteiskunnallisena sijoituksena tulevaisuuteen.

Heidi Salmi

varhaiskasvatuksen opettaja

Rovaniemi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide