Työntekijöiden vaikutusvaltaa tulee kasvattaa - Mielipide | HS.fi

Työntekijöiden vaikutusvaltaa tulee kasvattaa

Työn organisointia ja johtamista pitää muuttaa paremmin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi.

21.11. 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 8.11.) vaadittiin, että ”Ay-liikkeen pitää muuttua työelämän mukana”. Ongelma on kuitenkin toinen – työelämän pitää muuttua.

Vaikka elinkeinoelämän asenteissa työntekijöihin on tapahtunut muutoksia myös parempaan suuntaan, ovat perusasetelmat edelleen samat. Työnantaja ja omistaja määrittelee, mitä tehdään ja miten tehdään. Työntekijöillä ei ole paljoakaan vaikutusvaltaa siihen, mihin investoidaan ja mihin tulosta sijoitetaan.

Teknologiateollisuudesta odotetaan suunnannäyttäjää palkankorotuksille, koska kansainvälinen kilpailu edellyttää palkankorotuksille kattoa. Sama kansainvälinen kilpailu ei tiettävästi edellytä sijoittajien tuotoille mitään kattoa.

Kilpailukyky ja tuottavuus ovat parantuneet koulutuksen ansiosta, ja osaaminen on paljon korkeampaa luokkaa kuin vuosikymmenten takaisen isäntävallan aikaan. Kaikki osaaminen pitää ottaa käyttöön ja sitä pitää jatkuvasti parantaa. Työn organisointia ja johtamista pitää muuttaa paremmin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi. Työntekijöiden vaikutusvaltaa yrityksissä pitää kasvattaa toteuttamalla työelämän demokratisointi.

Tämä ei tapahdu työnantajien hyväntahtoisuudella, vaan siihen tarvitaan Hesarinkin haikaileman Palvelualojen ammattiliiton tunnuslaulun asennetta: ”Mä kuulun liittoon, joka taistelee.”

Alpo Jokinen

Sastamala

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide