Metsätalouden verotusta pitää korjata - Mielipide | HS.fi

Metsätalouden verotusta pitää korjata

Verotus ei ainakaan lisää maanomistajien halukkuutta vuokrata maitaan tuulivoimayhtiöille ja edesauttaa vihreää siirtymää.

24.11. 2:00

Suomeen rakennetaan tuulivoimapuistoja kiihtyvällä tahdilla. Ne sijaitsevat lähes kaikki metsätalousalueilla. Metsätalousmaan vuokraamista koskeva verolainsäädäntö ei ole kuitenkaan ajan tasalla ja kaipaisi pikaista korjausta.

Nykyisen lainsäädännön mukaan metsänomistajasta, joka vuokraa metsätalousmaata tuulivoimayhtiölle, tulee samalla yllättäen maatalouden harjoittaja, sillä tätä vuokratuloa verotetaan arkijärjen vastaisesti maatalouden tulona. Vieläpä niin, että tulo verotetaan kokonaan maatalouden ansiotulona, mikäli vuokraajalla ei ole varsinaista maatalousvarallisuutta. Tämä on varsin tavallinen tilanne.

Käytännössä seurauksena on, että jo keskituloinen palkansaaja joutuu maksamaan tuulivoimayhtiöltä saamastaan maanvuokrasta lähes 50 prosenttia veroa. Verotus ei siten ainakaan lisää maanomistajien halukkuutta vuokrata maitaan tuulivoimayhtiöille ja edesauttaa vihreää siirtymää.

Tilanne olisi helposti eduskunnan korjattavissa. Metsätalouden verolakeja pitäisi muuttaa siten, että metsätalouden harjoittamiseksi hyväksyttäisiin myös metsämaan vuokraaminen tuulivoimayhtiölle. Verojärjestelmän yhdenmukaisuushan edellyttäisi jo sinänsä, että omaisuuslajista riippumatta kaikkea omaisuuden vuokraamista verotettaisiin aina pääomatulona.

Pekka Sassi

Kemijärvi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide