Riita- ja rikosasioiden käsittelyä voidaan sujuvoittaa - Mielipide | HS.fi

Riita- ja rikosasioiden käsittelyä voidaan sujuvoittaa

Asianajajaliitto on viime vuonna esittänyt kannanotossaan uudenlaista oikeudenhoidon työtapauudistusta.

17.11.2021 2:00

Tarik Ahsanullah kirjoitti (HS Mielipide 15.11.) vuokranantajan oikeusturvaan liittyvistä ongelmista. Hän näki perusongelman kiteytyvän erityisesti oikeudenkäyntien pitkiin käsittelyaikoihin. Kirjoittajan mukaan oikeudenhoidon toinen keskeinen kehityskohde olisi ”nopean ja kustannustehokkaan pienten riita-asioiden menettelyn perustaminen”.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että huomion kiinnittäminen vähäisiin riita-asioihin ei lyhennä oikeudenkäyntien kestoa muun muassa laajoissa riita-asioissa eikä vuosia kestävissä rikosprosesseissa. Oikeudenkäyntien pitkät käsittelyajat ovat laaja ja monisyinen ongelma, jolloin myös ongelmaan liittyvän parannusehdotuksen pitäisi olla monipuolinen. Hopealuotia oikeudenhoidon käsittelyaikojen lyhentämiseksi ei valitettavasti ole. Tarvitsemme kipeästi lainsäädännön ja prosessuaalisten työtapojen muutoksia, joista jälkimmäisiä voi ottaa käyttöön jo nyt prosesseja tehostamalla ja muun muassa digitalisaatiota hyödyntämällä.

Asianajajaliitto on viime vuonna esittänyt kannanotossaan uudenlaista oikeudenhoidon työtapauudistusta, joka sisältää kymmenen erilaista keinoa. Sillä voitaisiin sujuvoittaa riita- ja rikosasioiden käsittelyä sekä samalla alentaa oikeudenkäyntien kustannuksia.

Esimerkkejä Asianajajaliiton työtapauudistuksesta: 1) Asian vireille saattaminen nykyistä kevyemmällä menettelyllä, 2) Kaikkiin riita-asioihin heti prosessin alkuvaiheessa sitova prosessisuunnitelma, 3) Osaratkaisujen antamisen lisääminen, 4) Avustajan tiedonsaantimahdollisuuksia rikostutkinnasta on parannettava sekä 5) Olisi siirryttävä kohti syyttäjävetoista esitutkintaa. Lisätietoja voi lukea verkossa osoitteessa https://asianajajaliitto.fi/tyotapareformi/.

Asianajajaliiton esittämän työtapauudistuksen mukaisesti tuomioistuinmenettelyjä päästäisiin tehostamaan heti kun vain toimeen päätetään ryhtyä – ja ilman lainsäädäntömuutoksia.

Niko Jakobsson

Asianajajaliiton pääsihteeri

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide