Presidentti Niinistön lausunto metsistä yllätti yksipuolisuudellaan - Mielipide | HS.fi

Presidentti Niinistön lausunto metsistä yllätti yksipuolisuudellaan

Olisi tärkeää, ettei Suomi esiintyisi metsäasioiden besserwisser-hengessä eurooppalaisilla areenoilla.

18.11.2021 2:00

Professori Timo Pukkalan tavoin (HS 15.11.) kiinnitin huomiota tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoroon Glasgow’n ilmastokokouksessa. Niinistö sanoi markkinoivansa suomalaista metsänhoidon mallia ja metsien istutusosaamista. Olin yllättynyt presidentin lausunnon yksipuolisuudesta, joka ei kiinnittänyt mitään huomiota metsätalouden metsäluonnolle aiheutuviin vaikutuksiin.

Mielestäni tasavallan presidentin lausunto ei ollut Suomen tai suomalaisen metsätalouden etujen mukaista. Olisi tärkeää, ettei Suomi esiintyisi metsäasioiden besserwisser-hengessä eurooppalaisilla areenoilla. Presidentin lausunto oli myös varsin rajoittunut, mitä tulee Suomen metsätalouden saavutuksiin ja seurauksiin.

Vaikka puustoon sitoutuneen hiilivarannon määrä on Suomessa epäilemättä lisääntynyt tuntuvasti viime vuosikymmenten aikana, ei tämä ole tapahtunut ilman ekologisia tappioita: metsätaloudella on ollut kiistattomia kielteisiä vaikutuksia metsäluonnon monimuotoisuuteen sekä vesistöihin. Nämä tulee ottaa huomioon myös taloudellisissa laskelmissa.

Ellemme hyväksy ja tunnusta näiden haittojen olemassaoloa, emme voi toivoa olevamme kovin uskottava kestävän metsätalouden maa eurooppalaisessa keskustelussa.

Jussi Uusivuori

tutkimusprofessori

Luonnonvarakeskus Luke

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide