Helsingin lämmitys perustuu tulevaisuudessa hajautettuun tuotantoon, jossa hukka- ja ympäristölämmöt ovat avainasemassa - Mielipide | HS.fi

Helsingin lämmitys perustuu tulevaisuudessa hajautettuun tuotantoon, jossa hukka- ja ympäristölämmöt ovat avainasemassa

Sähköveron muutoksella on iso rooli vihreässä siirtymässä.

23.11. 2:00

Hannu Valta nosti esille (HS Mielipide 15.11.) Loviisan ydinvoimalan lauhdelämpöjen hyödyntämisen Helsingin lämmittämisessä. Helenin tavoitteena on hyödyntää kaikkia mahdollisia taloudellisesti kannattavia ja kustannustehokkaita lämmönlähteitä hiilineutraalin lämmityksen varmistamiseksi. Helsingin lämmitys pohjautuu jo lähivuosina hajautettuun tuotantoon, jossa hukka- ja ympäristölämmöillä on merkittävä rooli.

Keräämme jo nyt hukkalämpöjä talteen liike-, toimisto- ja asuinkiinteistöistä sekä puhdistetusta jätevedestä. Kesäkuukausina valtaosa Helsingin lämmöntarpeesta tuotetaan jo nyt hiilineutraalisti. Ympäristölämpöäkin on tulossa tuotantopalettiin: Ruskeasuolla rakennetaan Helsingin ensimmäistä geotermistä lämpölaitosta ja Vuosaaressa ensimmäistä meriveden lämpöä hyödyntävää lämpöpumppua.

Erinomainen hukkalämpöjen kohde olisivat konesalit, joita pienemmässä mittakaavassa jo onkin Helenin palveluiden piirissä tuottamassa kaukojäähdytyksen avulla hukkalämpöjä kaukolämpöverkkoon. Uudet, isot konesalitoimijat toisivat tullessaan myös muita taloudellisia etuja Helsinkiin. Näemme tärkeänä edistää tätä liiketoimintaa yhdessä Helsingin kaupungin edustajien kanssa.

Selvitämme parhaillaan sekä laajamittaista meriveden lämmön että Kilpilahden teollisuusalueen hukkalämpöjen hyödyntämistä lämpöpumpuilla. Pitkät siirtoyhteydet ovat merkittävä tekijä lämmöntuotannon kustannuksissa, ja Loviisan osalta on nähty, että ratkaisu ei ole teknistaloudellisesti toteuttamiskelpoinen. Pidemmällä aikavälillä erittäin mielenkiintoinen mahdollisuus on pienydinvoimassa, josta odotetaan ensimmäisiä kaupallisia ratkaisuja lähivuosina.

Kuten Hannu Valta totesi, hukkalämpöjen käyttöön tarvitaan lämpöpumppuja. Tällä hetkellä eduskunta on hyväksymässä teollisten lämpöpumppujen veronalennuksen, mutta olemme Helenissä huolissamme muutoksen aikataulusta. Toiveemme on, että Suomi käyttäisi kaikkia mahdollisia keinoja muutoksen kiirehtimiseen EU-hyväksynnän osalta sekä tarkistaisi mahdollisuuden ottaa muutos käyttöön Suomessa etupainotteisesti. Veronalennus tuskin herättää muissa jäsenvaltioissa kritiikkiä.

Muutos lisäisi Suomessa sähkönkäyttöä lämmityksen sähköistyessä ja tukisi erittäin hyvin energiantuotannon vihreää siirtymää. Veromuutoksen ja sen nopeuden tärkeyttä korostaa se, että energiahinnat ovat nyt todella korkeita. Tällä muutoksella niitä on mahdollista hillitä vähäpäästöisellä ja kestävällä tavalla vihreän siirtymän periaatteiden mukaisesti.

Timo Aaltonen

johtaja, tuotanto ja omaisuus

Helen oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide