Metsistä riitely ei lupaa hyvää hallitukselle - Mielipide | HS.fi

Metsistä riitely ei lupaa hyvää hallitukselle

19.11.2021 2:00

Iltalehti toteaa, että Suomessa ja Sanna Marinin (sd) hallituksessa on viime viikot väännetty kättä EU:n niin sanottuun taksonomia-asetukseen liittyvästä kestävän metsätalouden linjauksesta.

”Perinteisesti Suomi on korostanut EU:ssa, että metsät kuuluvat kansalliseen toimivaltaan, mutta tällä kertaa hallitus ei kyennyt taksonomia-asiassa yksimielisyyteen, vaan rivit repesivät niin, että vihreät ja vasemmistoliitto jättivät eriävän mielipiteen Suomen toimintalinjaukseen.”

”Hallituksen enemmistö – Sdp, keskusta ja Rkp – kannattivat kielteistä kantaa metsiin liittyvään asetukseen, koska metsiä koskevia kriteerejä pidetään ilmastotoimien osalta kyseenalaisina, eli ’vaikeasti ymmärrettävinä ja tulkinnanvaraisina’. Hallituksen enemmistön mukaan asetus lisäisi myös byrokratiaa ja EU:n valtaa Suomelle tärkeään metsätalouteen.”

”EU:n metsäasetukseen liittyvä hallituksen riitely ei anna hyvää kuvaa Suomen EU-linjasta, saati hallituksen toimintakyvystä.”

”Sanna Marinin johtama hallitus ei muun muassa kyennyt kertomaan Suomen yhteistä kantaa metsäkysymykseen viime viikolla, kun asiasta vastaava EU-komissaari vieraili täällä. 27 maan unionissa pienen Suomen olisi syytä puhua yhdellä suulla, ja vaikuttaa tuleviin päätöksiin hyvissä ajoin etukäteen. Hallituksen toimintakyvystä ei anna hyvää kuvaa sekään, että pääministerin tärkein aisapari, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) piikitteli julkisesti Marinia metsäasiassa.”

”Hallituksen riitely voi tietysti olla merkki myös puolueiden aluevaaleihin asemoitumisesta, mutta hyvää se ei lupaa, kun edessä on vielä monta isoa päätöstä.”

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa, että perussuomalaiset ovat saman haasteen edessä kuin vihreät.

”Vihreät syntyivät aikoinaan puolustamaan luontoa ja eläimiä. Nyt keskeisenä teemana on ilmastonmuutoksen torjuminen. Vihreiden ongelmana on se, että muut puolueet ovat tulleet samoille apajille.”

”Perussuomalaisten kärkiteemana on ollut tiukka maahanmuuttopolitiikka, mutta se ei ole enää perussuomalaisten yksinoikeus. Muutkin puolueet ovat kiristämässä linjaansa.”

”Muissa puolueissa korostetaan, ettei Suomi pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa. Myös perussuomalaisten totaalisesti torjuva humanitaarisen maahanmuuton linja erottaa sen muista.”

”Silti voidaan sanoa, että perussuomalaiset eivät ratsasta enää yksin maahanmuuttokriittisyydellään. Jäljellä on kuitenkin perussuomalaisten ehdottomuus, sama asia kuin vihreillä ympäristö- ja ilmastopolitiikassa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide