Hengitystieoireiset voitaisiin testata laajalti koronapikatestillä - Mielipide | HS.fi

Hengitystieoireiset voitaisiin testata laajalti koronapikatestillä

Pikatesti on helppo, halpa ja varsin tehokas oireisten infektioiden tunnistamisessa.

21.11. 2:00

Koronaepidemia riehuu hallitsemattoman oloisesti erityisesti rokottamattomien, mukaan lukien alle 12-vuotiaiden lasten, keskuudessa. Deltavirus tarttuu kotioloissa tehokkaasti myös rokotettuihin aikuisiin, joita ei kuitenkaan edes perhealtistuksessa aseteta karanteeniin. Lapsia ja rokotettuja aikuisia ei myöskään pääsääntöisesti enää testata kustannusten säästämiseksi. PCR-tekniikkaan perustuvat koronatestit ovatkin toki luotettavia, mutta myös työläitä, kalliita ja hitaita.

Ehdotan välittömästi annettavaa laajamittaista suositusta pikatestien tekemisestä jokaiselle hengitystieoireista kärsivälle. Pikatesti on helppo, halpa ja varsin tehokas oireisten infektioiden tunnistamisessa. Sen voisi tehdä ensin kotona ja positiivisen tuloksen myötä tulisi hakeutua PCR-testiin.

Pikatesti voitaisiin ottaa systemaattisesti myös jokaiselta PCR-testiin tulijalta, mikä positiivisessa tapauksessa nopeuttaisi jäljitystyötä vuorokaudella ja osaltaan auttaisi epidemian hallinnassa.

Nykyisellä menolla alle 12-vuotiaiden rokotusten mahdolliseen alkamiseen mennessä ei ole montaa perhettä jäljellä, joissa korona ei olisi jo aiheuttanut tuhoja. Parhaissa tapauksissa menetetään työ-, koulu- ja varhaiskasvatusviikkoja, pahimmissa tapauksissa läheisiä.

Montako isovanhempaa, jotka eivät ole vielä saaneet kolmatta rokotusta, tulee altistumaan koronavirukselle joulunpyhinä?

Saara Ollila

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide