Arvokuilu on korjattava myös Suomessa - Mielipide | HS.fi

Arvokuilu on korjattava myös Suomessa

Arvokuiluksi kutsutaan sitä, että Youtuben ja Tiktokin kaltaiset verkkopalvelut kuvittelevat voivansa levittää sisältöjä sopimatta ja maksamatta sisällön tekijöille ja tuottajille asianmukaisia korvauksia sisältöjen käytöstä.

23.11. 2:00

Suomi on säätämässä lakia, jolla saatetaan voimaan vuoden 2019 tekijänoikeusdirektiivi. Valitettavasti Suomen lakiesitysluonnoksessa on paljon vakavia puutteita.

Yksi näistä liittyy niin sanotun arvokuilun korjaamiseen. Arvokuiluksi kutsutaan sitä, että Youtuben ja Tiktokin kaltaiset verkkopalvelut kuvittelevat voivansa levittää sisältöjä sopimatta ja maksamatta sisällön tekijöille ja tuottajille asianmukaisia korvauksia sisältöjen käytöstä. Nämä palvelut myös sysäävät vastuuta palvelun sisällöistä niitä palveluun lataaville tavallisille ihmisille.

Tekijänoikeusdirektiivi määrää korjaamaan tilanteen. Direktiivi tekee selväksi, että tällaisilla verkkopalveluilla on normaali tekijänoikeusvastuu luovien sisältöjen jakamisesta alustoiltaan.

Suomen lakiesitys ei kuitenkaan tee tätä, minkä vuoksi se pitää palauttaa uuteen valmisteluun. Ei ole oikein, että kansainväliset verkkopalvelut saavat selkeiden vastuusäännösten puuttuessa vierittää sopimusehdoilla vastuuta pois itseltään – niille kaikenikäisille kansalaisille, jotka lataavat palveluun toisten tekemää musiikkia, tv-sarjoja tai elokuvia.

Verkkopalvelualustat omistavien, kaikkien tuntemien kansainvälisten suuryritysten pitää kantaa vastuu liiketoiminnastaan sekä hoitaa luvat ja korvaukset kuntoon. Tällöin kuluttajat voivat julkaista näissä palveluissa sisältöä turvallisin mielin ja kulttuurintekijät saavat nykyistä tasapainoisemman neuvotteluaseman näihin suuryrityksiin nähden.

Arvokuilu on korjattava myös Suomessa. Koska globaalit verkkopalvelut toimivat rajat ylittäen, eri EU-maissa ei voi olla niihin nähden erilaisia pelisääntöjä. Siksi direktiivin arvokuilusäädökset tulee panna voimaan Suomessa niin kuin ne on kirjoitettu ja tarkoitettu.

Anne Salomaa

toiminnanjohtaja, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry

Ilmo Laevuo

toimitusjohtaja, Äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö Gramex ry

Risto Salminen

toimitusjohtaja, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry

Tommi Nilsson

toiminnanjohtaja, Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry

Valtteri Niiranen

toimitusjohtaja, Kopiosto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide