Koronavirus toi mukanaan uuden ajanlaskun, ja työntekokin on nyt aivan erilaista kuin ennen - Mielipide | HS.fi

Koronavirus toi mukanaan uuden ajan­laskun, ja työn­tekokin on nyt aivan erilaista kuin ennen

Ajanlasku jakautuu nyt pandemiaa edeltävään ja pandemian jälkeiseen aikaan. Pandemian jälkeisessä ajassa sairaanakin paiskitaan töitä, mutta kotona pysytellen.

22.11. 2:00 | Päivitetty 22.11. 7:51

Historia jakaa ajan aikakausiin. Niin tehdään, jotta aikaa olisi helpompi hahmottaa. Kivi-, pronssi- ja rauta­kausi on nimetty sen mukaan, millaisia esineitä aikakaudelta on löydetty. Länsimainen ajanlasku perustuu Kristuksen oletettuun syntymään. Siitä alkaa ajanlasku: elämä ennen ajanlaskun alkua (eaa.) ja elämä jälkeen ajanlaskun alun (jaa.).

Jotta aikakausi voi vaihtua, pitää tapahtua jotain merkittävää. Minun 43-vuotias elämäni jakautuu todennäköisesti lopullisesti elämään ennen maaliskuuta 2020 ja aikaan sen jälkeen: elämään ennen koronan alkua (eka.) ja elämään jälkeen koronan alun (jka.).

Eka-ajalla aivasteltiin, käteltiin ja halattiin. Käsidesiä oli vain sairaaloissa ja kasvomaskeja japanilaisilla. Kun tuli nuha, mentiin töihin ja kouluun.

Tällä hetkellä eletään jka-aikaa. Aikakaudelle tyypillinen on esimerkiksi kättelemistä edeltävä monimutkainen rituaali: voidaanko, eikö voida, entäs sittenkin nyrkit tai kyynärpäät vai hoituisikohan tämä nyt ihan vain nyökkäämällä.

Halaaminenkin on ihan erilaista kuin ennen. Juuri kun suomalaiset olivat oppineet kaappaamaan toisensa kainaloon – jotkut jopa antamaan poskisuudelmia – tuli korona ja latasi halaukset täyteen uusia merkityksiä. Ollaanko oikein villejä ja läheisiä, halataanko? Melkein kielletyn hedelmän makua koko touhussa, poskisuudelmista nyt puhumattakaan. Ja sanottakoon, ettei kumpikaan ole ehkä kaikkein järkevintä hommaa nykyisten koronalukujen valossa.

Ennen epidemian alkua mentiin nuhassa töihin, harrastuksiin ja kylään. Nyt kun tulee nuha, jäädään kotiin, perutaan harrastukset ja kyläily mutta ei töitä.

Ennen kun tultiin kunnolla kipeäksi, jäätiin kotiin ja levättiin. Nyt jäädään kotiin ja jatketaan töitä – niin kauan, kunnes ääni ei enää kulje ja työtoverit videopuhelussa sanovat, että menes nyt siitä petiin hyvä ihminen.

Muistatteko vielä ajan, jossa vanhemmat jäivät kotiin hoitamaan sairasta lasta? Eivät he silloin mitään töitä tehneet, ehkä pikemminkin lämmintä kaakaota lapselle. Nyt kotona ollaan usein jo valmiiksi, joten tietotyöläiset vain kertovat työnantajalle, että ”vastaan viesteihin poikkeuksellisesti muutaman minuutin viipeellä, koska ympärilläni on oksentavat kaksoset”.

Ennen autolla ajaminen oli autolla ajamista. Nyt se on mitä parhainta aikaa hoitaa pari työpuhelua.

Kirjoittaja on lifestyletoimituksen esihenkilö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide