Intian ja Kiinan päästöt ovat meidän päästöjämme - Mielipide | HS.fi

Intian ja Kiinan päästöt ovat meidän päästöjämme

Nämä maat toimivat niin kuin toimivat, koska me nyökyttelemme ja hieromme käsiämme vieressä.

Wujingin hiilivoimala Shanghaissa Kiinassa.

21.11. 14:00

Viime päivinä on uutisoitu moneen kertaan, kuinka Intia ja Kiina onnistuivat viime hetkillä vesittämään Glasgow’n ilmastokokouksen päätöslauselman kivihiilestä luopumisen osalta. Länsimaat olisivat toivoneet kunnianhimoisempaa ja nopeampaa luopumista kivihiilestä. Niinkö todella?

Merkittävällä osalla länsimaisista yrityksistä on joko omaa tai alihankkijatuotantoa Kiinassa, Intiassa ja muissa maissa, joissa valtaosa sähköstä tuotetaan edelleen hiilellä. Finnwatchin vuonna 2019 julkaiseman Hiilenmustia alihankintaketjuja -raportin mukaan Suomessa toimivien yritysten pyrkimykset valvoa alihankintaketjujensa hiilijalanjälkeä ovat joko täysin olemattomat tai korkeintaan alkutekijöissään. Suomen ympäristökeskuksen tekemän arvion mukaan Suomen kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2015 olivat 33 prosenttia korkeammat kuin Suomen alueella tuotetut päästöt, jotka päätyvät virallisiin tilastoihin.

Jos länsimaat todella haluaisivat Kiinan ja Intian vähentävän kasvihuonekaasu­päästöjään, ne lopettaisivat omien päästöjensä ulkoistamisen näihin maihin. Omat lyhyen aikavälin taloudelliset hyödyt – alhaisemmat tuotantokustannukset ja edullisemmat tuotteet – taitavat kuitenkin oikeuttaa sekä yritykset, kuluttajat että poliitikot unohtamaan ympäristön edun ja myös ihmisoikeudet. Tai sysäämään vastuun muutoksesta jollekulle muulle.

En puolustele Kiinan ja Intian toimia, päinvastoin. Mutta on syytä muistuttaa myös siitä, että nämä maat toimivat niin kuin toimivat, koska me nyökyttelemme ja hieromme käsiämme vieressä.

Länsimaiden kaksinaismoraali on myös syytä tuoda julki ilmastouutisoinnissa silläkin uhalla, että mainostajan käsi saa pureman tai joku syyllistyy.

Marko Pakarinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide