Ikäihmiset ansaitsevat parasta palvelua - Mielipide | HS.fi

Ikäihmiset ansaitsevat parasta palvelua

Kuka tarjoaa neuvoja järkeviin ja mahdollisimman edullisiin palvelusopimuksiin?

22.11. 2:00

Asioin pankissa erään vanhuksen puolesta. Tiesin, että pankki on auki vain maanantaisin ja torstaisin kello 9.30–12.00, joten menin paikalle noin kello 11.20 kuvitellen, että aamupäivän mahdollinen ruuhka olisi jo ohi. Kuinka väärässä olinkaan! Pankkisalissa jonotti 14 ihmistä, joita palveli yksi virkailija. Salissa oli lähes mahdotonta noudattaa turvavälejä. Vaihdoin seisomapaikkaa kolmesti. Puoli kahdeltatoista jonottajia oli jo 18.

Kun vuoroni tuli, sanoin virkailijalle, että tilanne on sietämätön, myös hänen kannaltaan. Hän palveli minua ystävällisesti ja asiantuntevasti – kuten aina – ja totesi jossain vaiheessa, ettei tällaista ruuhkaa yleensä ole. Toivon todella, ettei ole.

Teen töitä vanhusten parissa ja tiedän, miten vaikeata, usein mahdotonta, heidän on käyttää nettiä tai edes puhelimessa painaa jotain näppäintä automaatin kehotuksen mukaan. Kuinka he pystyisivät edes yrittämään ajanvarausta? Jonotusajat ovat lisäksi tuskallisen pitkiä, ja jonotus maksaa. Tässä kohtaa tulee mieleen, onko vanhuksen kännykkäliittymä hänelle sopiva. Toisaalta operaattorit saattavat myydä esimerkiksi nettiliittymiä ihmiselle, joka ei ole koskaan edes koskettanut tietokonetta.

Olen omin korvin kuullut, miten vanhus yrittää puhua automaattinauhoitukselle ja on ymmällään, kun ei saa vastausta. Olen myös nähnyt huonosti liikkuvan vanhuksen seisovan huterin jaloin pankin ovella ja yrittävän avata lukittua ovea. Osalla toki omaiset tai ystävät hoitavat pankkiasiat. Kaikilla vain ei ole lainkaan omaisia tai nämä asuvat kaukana.

Iso osa vanhusväestöstä ei osaa tai jaksa selvittää, millainen palvelukokonaisuus olisi heille paras, joten he maksavat välillä useitakin euroja laskusta tai käteisnostosta. Samoin he maksavat pankkikortistaan koviakin kuukausimaksuja. Noin 800 euron eläkkeestä voi helposti mennä kymmenen euroa kuukaudessa erilaisiin maksuihin. Minkäs teet? Nämä ihmiset ovat vähään tyytyväisiä eivätkä nouse kapinaan vaan miettivät kuumeisesti, ostaisiko ruokaa vai lääkkeitä, kun molempiin eivät rahat riitä. Viimeiset päivät ennen eläkkeen maksupäivää ovat välillä todella pitkiä.

Pankit tarjoavat kyllä auliisti sijoitusneuvoja. Kuka tarjoaa neuvoja järkeviin ja mahdollisimman edullisiin palvelusopimuksiin? Yhteiskuntamme ikääntyneimmät jäsenet ovat rakentaneet meille tämän hyvinvointiyhteiskunnan ja he ansaitsevat parasta palvelua.

Paula Nordström

Lohja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide