Kallis pyörä kannattaa merkitä - Mielipide | HS.fi

Kallis pyörä kannattaa merkitä

23.11. 2:00

Tuomas Saloniemi kirjoitti (HS Mielipide 12.11.) kalliin sähköpyörän varastamisesta ja poliisin päätöksestä jättää pyörävarkaus tutkimatta. Sitä ei mainittu, olivatko varastetun sähköpyörän tunnistetiedot, kuten runkonumero ja valokuva, tutkinnan käytössä tai oliko pyörässä muita merkintöjä, jotka edesauttaisivat varkauden selvittämistä.

Gps-seuranta polkupyörään tai esimerkiksi yksilöllisen koodin sisältävä suojamerkintäaine saattaa paljastaa pyörävarkauden tehokkaasti. Merkinnän voi tehdä näkymättömästi eri osiin, kuten akkuun, jos pyörä kaupataan osissa.

Varkauksien parempi ennaltaehkäisy helpottaisi myös poliisia. Verkon suositut ilmaiset markkinapaikat voisivat automaattisesti tarjota mahdollisuutta ilmoittaa pyörän runkonumero johonkin vakioituun paikkaan. Vakuutusyhtiöt voisivat tarjota etuja, mikäli pyörä olisi kattavasti turvamerkitty. Myös pyöräkauppiaiden toivoisi aktiivisemmin tarjoavan muutakin kuin perinteistä lukkoturvaa.

Marko Lysmä

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide