Muovilatu tuntuu irvokkaalta - Mielipide | HS.fi

Muovilatu tuntuu irvokkaalta

24.11. 2:00

Juttu muoviladuista Sotkamossa (HS 18.11.) oli suorastaan irvokas kuva ajastamme etenkin heti Glasgow’n ilmastokokouksen jälkeen: teemme latuja harrastuksillemme fossiilisista polttoaineista.

Onko tosiaan niin, että meillä suomalaisilla ja muilla maailman hyväosaisilla on perustavanlaatuinen oikeus hiihtämiseen ja muihin harrastuksiin, joita ilmastonmuutos uhkaa? Meneekö tämä oikeus niiden ihmisten perusoikeuksien edelle, joilta uhkaa mennä tai on jo mennyt mahdollisuudet ihmisarvoiseen elämään? Ilmastonmuutos aiheuttaa nälänhätää, vesipulaa tai pakon lähteä omasta kodistaan pakolaiseksi. Pakolaisilta haluamme sulkea kuitenkin rajamme.

Onko meillä oltava oikeus jatkaa hiihtämistä vaikka muoviladuilla sen sijaan, että yrittäisimme itse sopeutua muuttuvaan ilmastoon edes harrastustemme tai urheilun osalta? Olisiko aika avata laaja keskustelu siitä, mitä ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmaston lämpenemisen hillitseminen niin arvojen tasolla kuin konkreettisestikin tarkoittavat suomalaisten näkökulmasta?

Linda Majander

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide