Tavoitteeksi aikuisiän saavuttaminen ehjin hampain - Mielipide | HS.fi

Tavoitteeksi aikuisiän saavuttaminen ehjin hampain

Toiminnan painopistettä tulee siirtää terveyden edistämiseen ja kariesvaurioiden varhaishoitoon sen sijaan, että hampaat pyritään ensisijaisesti pitämään kunnossa niitä paikkaamalla.

27.11.2021 2:00

Vältettävissä oleva lasten ja nuorten hampaiden paikkaushoito kuormittaa suotta suun terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Paikkaustarpeen vähentämiseksi toiminnan painopistettä tulee siirtää terveyden edistämiseen ja kariesvaurioiden varhaishoitoon sen sijaan, että hampaat pyritään ensisijaisesti pitämään kunnossa niitä paikkaamalla.

Tavoitteen tulisi olla, että nuoret ovat tervehampaisia, kun oikeus maksuttomaan hammashoitoon päättyy heidän täyttäessään 18 vuotta. Tämä tarkoittaisi, että heillä ei ole hoidon tarpeessa olevia kariesvaurioita eikä syventyneitä ientaskuja. Tavoitteena tulisi myös olla, että 18 vuoden ikään mennessä kaikki ovat päässeet eroon mahdollisista hammashoitoon liittyvistä peloistaan.

Tavoite aikuisiän saavuttamisesta ehjin hampain ja hammashoitoa pelkäämättä on haasteellinen. Edellytyksenä on, että elinikäisen terveysperustan rakentaminen aloitetaan pienestä pitäen. Parhaiten tämä onnistuu äitiys- ja lastenneuvoloissa. Myös päivähoidon ja varhaiskasvatuksen tulisi olla lasten vanhempien tukena terveellisten elintapojen juurruttamisessa. Kouluterveydenhuolto voisi niin ikään olla isona apuna tässä suhteessa.

Jos muut toimijat saataisiin osallistumaan suunterveyttä koskevaan yleiseen elintapaohjaukseen, suun terveydenhuolto voisi entistä paremmin keskittyä antamaan kohdennettua terveysohjausta potilaille, joilla jo on varhaisia merkkejä kariesvaurioiden tai hampaiden kiinnityskudossairauksien synnystä. Kun hampaita ei tarvitse paikata, hoito voidaan toteuttaa pelkoja aiheuttamatta. Perityistä peloistakin ehditään 17 vuoden aikana päästä eroon, jos niiden hoitoon paneudutaan kunnolla pienestä pitäen.

Henna Virtomaa

toiminnanjohtaja

Hannu Hausen

terveyden edistämisen asiantuntija

Suomen Hammaslääkäriliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide