Malttia sote-uudistuksen toimeenpanoon - Mielipide | HS.fi

Malttia sote-uudistuksen toimeenpanoon

Nyt olisi mahdollisuus uudistaa toimintatapoja. Tässä hallinnon myllerryksessä olisi kuitenkin viisasta edetä asteittain.

25.11. 2:00

Kaarin Taipale esitti (HS Mielipide 20.11.), että hyvinvointialueet eivät luo uutta hallintoporrasta eivätkä lisää byrokratiaa, vaan toimintatapojen muutoksella voidaan saada etuja.

Kukaan ei halua byrokratian lisäämistä. Tosiasia kuitenkin on, että uudistus luo uuden hallintoportaan. Hyvinvointialueet perustetaan laajalla lainsäädäntöuudistuksella, jolla vastuu sote- ja pelastuspalveluista siirtyy itsehallinnollisille organisaatioille. Jatkossa niille on tarkoitus antaa myös verotusoikeus.

Uudistuksen yksi keskeinen tavoite on parantaa palvelujen integraatiota eli perustason ja erikoissairaanhoidon yhteensovittamista. Muualla Suomessa perus- ja erikoistaso ovat hyvinvointialueella. Uudellemaalle tulee neljä hyvinvointialuetta ja Helsinki, mutta erikoissairaanhoidosta vastaa jatkossakin pääosin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Hyvinvointialueiden vastuulla on palvelukokonaisuuksien ja hoitopolkujen rakentaminen, yhdessä Husin kanssa.

Esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla yhdistetään Espoon ja kymmenen kunnan palvelut, työntekijät ja tietojärjestelmät. Valtion puolella tällaisista yhdistämisistä on saatu kokemuksia Valtorin sekä Digi- ja väestötietoviraston perustamisesta. Entisenä valtiovarainministeriön virkamiehenä näissä muutoksissa mukana olleena tiedän, että hallinnolliset muutokset ovat vaikeita ja vievät vuosia.

Periaatteessa nyt olisi mahdollisuus uudistaa toimintatapoja. Tässä hallinnon myllerryksessä olisi kuitenkin viisasta edetä asteittain. Luodaan ensin yhteiset tavoitteet, joilla varmistetaan onnistunut toimeenpano. Turvataan palvelujen jatkuminen ja uusien organisaatioiden käynnistyminen, mukaan lukien palkkaharmonisointi ja tietojärjestelmien yhdistäminen.

Alkuvaiheessa ei ole realistista tehdä laajoja toimintatapojen muutoksia. Koronaviruksen aiheuttamaa hoitovelkaa korjataan vielä, eikä rahaa ole yhtään enempää kuin aikaisemmin. Kun toiminta on saatu käyntiin, voitaisiin siirtyä vaiheeseen kaksi eli kehittää uusia toimintatapoja, etäpalveluja ja parantaa palvelujen laatua.

Sote on hallinnollinen uudistus, jossa lainsäädäntö mahdollistaa toiminnan kehittämisen, mutta toimeenpano ratkaisee onnistumisen. Tehdään se maltilla ja viisaudella.

Hannele Kerola

varatuomari

Husin hallituksen jäsen (sd)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide