Emme selviä ilman yksityistä pysäköinninvalvontaa - Mielipide | HS.fi

Emme selviä ilman yksityistä pysäköinninvalvontaa

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan resurssit eivät kerta kaikkiaan riitä tuottamaan laadullisia palveluita yksityisille tahoille.

25.11. 2:00

Eduskunnan lakivaliokunta haluaa oikeusministeriön ryhtyvän selvittämään yksityisen pysäköinninvalvonnan oikeustilannetta ja sääntelyn tarvetta (HS 22.11.).

Oikeuskäytännössä muodostunut linjaus ei ole riittävä, vaan lainsäädäntöuudistus selkeyttäisi nykyistä oikeustilaa. Epäselvän tilanteen vuoksi laadin oikeuskanslerille selvityspyynnön yksityisen ja kunnallisen valvonnan rajoista. Ydinkysymys näkemykseni mukaan on se, mihin perustuu julkisen alueen määritelmä: maapohjan omistajuuteen vai alueen käyttötarkoitukseen? Voiko yksityinen yritys valvoa pysäköintiä alueella, joka on kuitenkin julkinen kaupunkitila, kuten Tampereen rautatieasema? Siellä valvontaa harjoittaa yritys.

Oman virkakokemukseni pohjalta pidän välttämättömänä, että yksityisen pysäköinninvalvonnan toimintamahdollisuudet Suomessa varmistetaan. Kunnallisen pysäköinninvalvonnan resurssit eivät kerta kaikkiaan riitä tuottamaan laadullisia palveluita yksityisille tahoille. Pysäköintihaasteet katualueilla eivät suurissa kaupungeissa rajoitu virka-aikaan, vaan pysäköinninvalvonnan palveluita tarvitaan lähes ympäri vuorokauden. Poliisilla ei ole juuri aikaa puuttua niihin, ja siksi vastuu siitä on langennut entistä enemmän kunnallisille viranomaisille.

Tampereella on 13 pysäköinnintarkastajan virkaa, ja määräämme vuositasolla noin 50 000 virhemaksua. Tästä huolimatta alueellisia katvealueita valvonnassa tulee liikaa emmekä ehdi reagoida kaikkiin valvontapyyntöihin kohtuullisessa ajassa. Olemme laatineet virka-apusopimuksia esimerkiksi taloyhtiöiden kanssa, mutta toivottu jatkuvan valvonnan periaate ei toteudu edes tyydyttävästi resurssitilanteen vuoksi.

On välttämätöntä, että kunnallisen pysäköinninvalvonnan rinnalla toimii yksityisiä alan yrityksiä, jotta kunnalliset viranomaiset voivat keskittyä katualueiden sekä alueellaan olevien suurten toimijoiden palvelemiseen, mukaan lukien kunnalliset oppilaitokset ja sairaalat.

Sami Hurinki

vastaava pysäköinnintarkastaja

Tampereen kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide