Kulutusjuhlia on syytä välttää - Mielipide | HS.fi

Kulutusjuhlia on syytä välttää

24.11. 2:00

On monta syytä kyseenalaistaa suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin kiemurteleva kulutusjuhla, joka kulkee maailmalla nimellä Black Friday. Ilmaston lämpeneminen, luonnon saastuminen ja maapallon biodiversiteetin hiipuminen ovat kaikki keskeisellä tavalla sidoksissa nimenomaan siihen, miten me elämme, kulutamme tai jätämme kuluttamatta.

Tuntuu perusteettomalta siunata hiljaisen hyväksynnän kautta moinen ostostelufestivaali jälleen kerran tapahtuvaksi kaiken sen luonnon kuormittamisen jälkeen, jonka ihmiset ovat aiheuttaneet käyttäytymis- ja kulutustottumuksillaan. Jospa tänä vuonna alkaisimme aktiivisemmin reflektoida Black Fridayn todellista tarvetta suomalaisessa yhteiskunnassa. Pysähdytään, mietitään hetki rauhassa ja harkitaan vaihtoehtoja: ehkä emme ostakaan mitään.

Ilmar Grünthal

opiskelija, Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide