Uhkaileva keskusta voi olla nyt tosissaan - Mielipide | HS.fi

Uhkaileva keskusta voi olla nyt tosissaan

24.11. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat arvioi, että keskustan olo hallituksessa on käynyt koko ajan ahdistavammaksi.

”Tuorein todiste kuultiin viikonloppuna puheenjohtaja Annika Saarikon suusta. Valtiovarainministerin syvällä rintaäänellä hän kehotti demareita, vihreitä ja vasemmistoliittoa lopettamaan haaveilun yhteisen kehyssopimuksen rikkomisesta, koska ’keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa’.”

”Keskusta on jatkanut nöyrästi hallituksessa, vaikka kumppanit eivät taipuneet kehysriihessä tai budjettiriihessä sen vaatimuksiin tiukemman talouslinjan harjoittamisesta. Kolmatta kertaa keskustalla ei ole varaa noudattaa samaa käsikirjoitusta, jos se haluaa säilyttää edes rippeet rapistuneesta uskottavuudestaan.”

Lapin Kansan mukaan moni seikka puhuu sen puolesta, että keskusta on nyt tosissaan.

”Puolueessa on tiedostettu, että hallituksessa kannatuskäännettä on turha enää odotella. Keskustalla ei ole hävittävää, jos se kaataa hallituksen. – – Keskustan toivo elää siinä, että jos puolue hylkää velkavetoiseksi leimatun hallituksen, kansa voi palkita sen vaaleissa.”

”Sopiva tilaisuus hallitusyhteistyön kriisiyttämiseen avautuu tammikuun aluevaalin jälkeen tai viimeistään kevään kehysriihen yhteydessä. Sote-uudistus aluehallintoineen on ollut keskustan päätavoite, jonka puolue haluaa saatella loppuun.”

Ilta-Sanomat pitää keskustan luottamusta pääministeri Sanna Marinia (sd) ja hallitusta kohtaan niin olemattomana, että puolueen roikkumista hallituksessa on jo syytä ihmetellä.

”Keskustan kannalta ongelma on sen oma uskottavuus. Samanlaisia varoituksia Saarikko lateli jo viime kevään kehysriihessä kuntavaalien alla. – – Taas Saarikko herää pari kuukautta ennen vaaleja – nyt ennen aluevaaleja.”

Aamulehti kirjoittaa, että Marinin ja Saarikon välit ovat viilentyneet entisestään.

”Kummankin puolueen taustajoukoista ihmetellään, miten lapselliseksi touhu on mennyt.”

”Toistuvat kriisit eivät ole hyvä signaali kansalle, joka odottaa hallitukselta selkeää johtajuutta.”

Hufvudstadsbladet uskoo, että aluevaalien tulos on hallituksen jatkon kannalta merkityksellinen.

”Jos vaalitulos on keskustalle huono, se tarkoittaa lisää ongelmia hallitukselle, kun taas hyvä tulos voi tehdä konflikteista vähäisempiä. Täsmälleen sama problematiikka koskee muuten myös vihreitä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide