Vaikka moni ammattikorkeakoulu tekee voittoa, opetuksesta kiristetään - Mielipide | HS.fi

Vaikka moni ammattikorkeakoulu tekee voittoa, opetuksesta kiristetään

Opetus- ja kulttuuriministeriön olisi syytä valvoa tarkemmin, mihin ammattikorkeakoulut käyttävät saamansa verorahat.

26.11. 2:00

Yhä useampi oppilaitos on osakeyhtiö, mikä mahdollistaa voiton tavoittelun verorahoilla, opetuksen ja osaamisen kustannuksella. Esimerkkinä mainitsen ammattikorkeakoulut, joiden päätehtävänä on antaa opetusta ja ohjausta. Lain mukaan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa vaan käyttää mahdollinen voitto päätehtävän hoitoon.

Laista välittämättä monet ammattikorkeakoulut ovat vuosikausia tahkonneet voittoa, ja sijoitustileillä voi olla kymmeniä miljoonia euroja. Vaikka rahaa olisi, opetuksesta kiristetään: ryhmät ovat yhä suurempia ja opetustarjontaa on yhä vähemmän. Opiskelijat haluaisivat ja tarvitsisivat enemmän opetusta ja ohjausta, mutta meillä opettajilla on mahdollisuus antaa heille yhä vähemmän. Vaatimusten ristipaineessa uupuvat sekä opiskelijat että opettajat.

Korkeakoulujen oikeus päättää itsenäisesti opetussuunnitelmistaan yhdistettynä rahoituksen lähes pelkästään määrällisiin mittareihin ja oppilaitosten voitontavoitteluun aiheuttaa laatuongelmia. On mahdollista, että opintoja helpotetaan, jotta saadaan tuotettua riittävä määrä tutkintoja. Tämä näkyy osaamisen rapautumisena. Olisiko opetus- ja kulttuuriministeriön syytä valvoa tarkemmin, mihin ammattikorkeakoulut käyttävät saamansa verorahat?

Ulla Kaukola

opettaja, OAJ:n valtuutettu, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide