Järjestöjen avustus tulisi siirtää uuteen avustuskeskukseen - Mielipide | HS.fi

Järjestöjen avustus tulisi siirtää uuteen avustuskeskukseen

Yhteinen avustuskeskus mahdollistaisi ihmisten tarpeista lähtevään monialaisen toiminnan.

1.12.2021 2:00

Jatkuva epätietoisuus rahoituksesta vaikeuttaa järjestöjen tekemää työtä. Ratkaisu valtionavustuksen pulmiin on löydettävä. Jos epävarmuus rahoituksen tulevaisuudesta jatkuu, järjestöt eivät pääse kehittymään muun yhteiskunnan rinnalla.

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste esittää ratkaisuksi, että järjestöjen toiminnan mahdollistava perusrahoitus turvataan luomalla uusi avustuskeskus. Järjestötoiminnan avustuskeskus valmistelisi ja päättäisi liikunta-, nuoriso-, tiede-, taide-, sosiaali- ja terveysalan yhdistyksille sekä säätiöille jaettavista yleisavustuksista. Valtionavustusmääräraha kohdistuisi eri sektoreille nykyisten jakosuhteiden mukaisesti.

Jakosuhteeseen yhteisen avustuskeskuksen perustaminen ei vaikuta. Sen sijaan yhteinen avustuskeskus mahdollistaa ihmisten tarpeista lähtevään monialaisen toiminnan. Kun astutaan pois siiloista, voidaan valtionavustustoiminnassa nykyistä paremmin yhdistää esimerkiksi kulttuuri-, nuoriso-, urheilu-, sosiaali- ja terveysjärjestön osaamista yhteisen haasteen taklaamiseksi – on sitten kyse nuorten syrjäytymisestä tai ikäihmisten yksinäisyydestä.

Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan erityispiirrettä, kansalaisjärjestöjä, täytyy suojella maailmalla jylläävältä ilmiöltä, jossa järjestöjä ajetaan ahtaalle ja niiden toimintamahdollisuuksia rajoitetaan. Avustuskeskus toimisi itsenäisenä valtionapuviranomaisena valtioneuvoston kanslian tai oikeusministeriön alaisuudessa. Tällöin avustustoiminnan resurssit päätetään parlamentaarisesti ja pitkäjänteisesti. Avustuskeskus tarjoaa keinon hallituksen tavoitteisiin kansalaisyhteiskunnan kehittämisestä, autonomian lisäämisestä sekä järjestöbyrokratian vähentämisestä.

Avustuskeskus huolehtisi yleisavustuksista. Yleisavustuksiin liittyvän päätöksenteon keskittäminen yhdelle keskukselle takaa yhtenevän linjan päätöksiin. Laaja-alainen avustuskeskus luo rakenteen tehokkaampaan avustuksien hallinnointiin sekä monialaisempaan ja kokonaisvaltaisempaan päätöksentekoon. Lisäksi yleisavustusten keskittäminen avustuskeskukseen ja sen jaostoihin mahdollistaa paremmat ja nykyistä yhdenmukaisemmat raportointi- ja tiedonkeräysmenetelmät.

Vastuu projektiluonteisista erityisavustuksista säilyisi opetus- ja kulttuuriministeriöllä sekä sosiaali- ja terveysministeriöllä, ja ne muodostaisivat oman vahvan kokonaisuutensa kullakin hallinnon alalla.

Avustuskeskus takaa toiminnallaan järjestöjen yhdenvertaisen kohtelun avustuskäytäntöjen puitteissa. Yhdenvertainen kohtelu tarkoittaa sekä haku- että valintaprosessien yhtenäistämistä usean eri instituution käytännöistä yhden keskuksen alle huomioiden toimialojen rajapintoja ylittävät toiminnan muodot. Näin valtio päätöksissään sekä järjestöt hakiessaan avustusta toimivat saman käytännön mukaisesti.

Sosten esityksen mukaan avustuskeskus aloittaisi toimintansa vuonna 2024.

Eija Koivuranta

puheenjohtaja

Vertti Kiukas

pääsihteeri

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide