Kuulkaa passittomat, tämä on nyt baari, ei työpaikka - Mielipide | HS.fi

Kuulkaa passittomat, tämä on nyt baari, ei työpaikka

Kun työnantaja ei saa kysyä työntekijöiltä koronapassia, kaikkien elämää pitää hankaloittaa nyt asetetuilla rajoituksilla.

25.11. 2:00 | Päivitetty 25.11. 6:20

Mitäs jos toimistolle hankittaisiin anniskelu­oikeudet?

Tämä letkautus tuli heti mieleen, kun pääkaupunkiseudulla ilmoitettiin etätyö- ja maskisuosituksen paluusta.

Konttorin muuttaminen kapakaksi vapauttaisi monesta riesasta. Kun hissiaulassa kysytään koronapassia, ei tarvita enää maskeja ja turvavälejä. Työkavereita voisi tavata vapaammin, etenkin ideointia varten.

Jos joku ei hyväksyisi koronapassin kysymistä, vahtimestari voisi vastata: "Tämä on kuulkaa baari, ei mikään epäilyttävä työpaikka."

No, tuskinpa kukaan oikeasti aikoo tehdä tällaista lainopillista kikkailua.

Kysymys on silti aiheellinen: ravintoloissa on kohta turvallisempaa kuin konttorilla.

Toimistolle menevälle työntekijälle tilanne on ristiriitainen. Mistään ei voi tietää, onko kaikki kollegat varmasti rokotettu. Kun työnantaja ei saa kysyä koronapassia, kaikkien elämää pitää hankaloittaa nyt asetetuilla rajoituksilla.

Kotikonttoriin kyllästyneellä on kuitenkin etätöiden tekopaikaksi vaihtoehto. Baarissa voi työskennellä turvallisemmin kuin konttorissa – baarissa kun saa kysyä koronapassia.

Koronapassin käytön hidas laajentaminen on ollut hallitukselta tietoinen päätös. Laajentamista on lupailtu, mutta käytäntöön päästäneen vasta ensi vuoden puolella. Tämä hitaus pitää nyt osaltaan yllä epidemiaa ja sairaanhoidon kuormittumista.

Toki aikuisten rokottamattomien valinnalla olla ottamatta rokote on tärkeä rooli. Vapauksien rajoituksista – peruutetuista pikkujouluista, paluusta kotikonttorille ja kuonokopista toimistoilla – voi kiittää rokottamattomia ja koronapassin etenemisen hitautta.

Itseäni alkaa koko ajan enemmän turhauttaa se, että myös rokotteen ottaneiden vapauksia rajoitetaan. Kenenkään ei ole pakko ottaa rokotetta, se on selvää. Mutta valinnoista pitää myös kantaa vastuu.

Voisiko tilannetta parantaa edes osalla työpaikoista – niillä, joissa työntekijä voi olla kokonaan etätöissä? Jos läsnäolo työpaikalla ilman rajoituksia olisi mahdollista koronapassia käyttäville, mutta työntekijät voisivat halutessaan tehdä vain etätöitä, töiden järjestelystä tulisi sujuvampaa.

Rokotukset toimivat, ne suojaavat vakavalta tautimuodolta. Suomalaisten enemmistö on vastuullisesti ottanut rokotukset. Koronapassin käytön nopeampi laajentaminen olisi hyvä keino antaa rokotettujen elää vapaammin ilman rajoituksia.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide