Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on olemassa keinoja, joista ei haluta puhua - Mielipide | HS.fi

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on olemassa keinoja, joista ei haluta puhua

Ilmastonmuokkausta ei juuri näy isojen ilmastokokousten asialistalla. Keinovalikoima on kuitenkin laaja ja nopea, jos ilmaston lämpötilaa pitäisi joskus pudottaa äkisti.

29.11.2021 2:00 | Päivitetty 29.11.2021 6:59

Glasgow’n ilmasto­kokous herätti toiveita. Isot pelurit todella alkavat tervehdyttää maapallon ilmastoa.

Kääntyvätkö puheet teoiksi? Seuranta ainakin tiivistyy. Marras­kuussa 2022 Egyptissä on jo seuraava totuuden hetki, ilmastokokous COP27.

Ilmastotekojen valikoima on laaja. Yksi sana oli Glasgow’ssa lähes tabu. G-sanaa ei juuri mainittu. Tuo kartettu sana on englanniksi geoengineering, suomeksi ilmastonmuokkaus.

Ilmastonmuokkaus ei keskity juurisyyhyn, päästöjen vähentämiseen. Siksi sanasta ei juuri pidetä. Ilmastoa viilennettäisiin muilla keinoin.

HS esitteli ajat sitten peräti 11 keinoa muokata ilmastoa (HS 12. joulukuuta 2014). Niitä ovat esimerkiksi hiukkasten levitys yläilmakehään, hiilen ja hiilidioksidin talteenotto, merten kasviplanktonin lannoitus ja meripilvien vaalennus.

Näistä hiilen talteenoton useimmat hyväksyvät. Muissa keinoissa äänet hajoavat jyrkästi.

Ympäristöjärjestöt näkevät, että jos ilmastoa muokataan, se on pois tärkeimmästä eli päästöjen vähennyksistä. Vastustajat sanovat, että ilmastonmuokkausta pitäisi jatkaa jopa vuosisatoja.

Puoltajat sanovat, että muokkauksella ihmiskunta saisi lisäaikaa ajaa päästöjä alas.

Kuin varkain kokeita ilmaston – tai oikeammin vasta sään – muuttamiseksi on viritelty.

HS:n tiedesivuilla kerrottiin keväällä, että Australian Ison valliriutan ylle on ammuttu suolaista merivettä, kuin tekolunta lumitykillä (HS 26.5.).

Taivaalla vesi höyrystyy. Ilmaan jää suolapölyä, joka vaalentaa pilviä. Se vaimentaa Auringon säteilyä riutan vesille. Viilennyt vesi auttaa koralleja.

Ruotsin Lapissa piti viime huhtikuussa muokata ilmastoa, tai mikroilmastoa, pienellä alueella. Ympäristöjärjestöt ja poromiehet estivät kokeen.

LUONto itse ”kokeili” 1990-luvun alussa, miten laaja ilmastonmuokkaus voisi vaikuttaa maapallon ilmakehän lämpötilaan.

Pinatubon tulivuori Filippiineillä purkautui huhtikuun alussa 1991. Purkauksen huippu oli kesäkuussa. Se hiljeni vasta 1996.

Purkauksen runsaat kaasut ja pilvet viilensivät yläilmakehää. Maapallon keskilämpötila aleni 15 kuukauden ajaksi 0,4–0,5 astetta.

Oxfordin ylipisto on mallintanut ilmastonmuokkausta tietokonein. Tutkijat raportoivat, että laaja muokkaus voisi nopeasti pudottaa maapallon keskilämpöä.

2100-luvulla noita pikaisia keinoja saatetaan tarvita.

Kirjoittaja on HS:n tiedetoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide